2018. április 5. Hatalmas lépést tett Magyarország az elmúlt négy évben a közszolgáltatások teljes digitalizációja felé

Nyitóelőadást tartott az immár harmadik alkalommal megrendezett Mobilfizetési Szimpóziumon Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Előadásában kifejtette, hogy a Kormány programjának köszönhetően hazánkban a közszolgáltatások túlnyomó része már elektronikusan is elérhető valamennyi közigazgatási szervnél. Ennek köszönhetően az állampolgárok rengeteg időt és költséget takaríthatnak meg azzal, hogy a hivatalos ügyeiket kényelmesen, akár otthonról is intézhetik. Az e-közszolgáltatások jelentős hányada már mobilapplikációval is elérhető, ilyen az OkmányApp vagy a Cégradar szolgáltatás.

A Kormány számos intézkedést tett az elmúlt években a digitális íráskészség fejlesztése érdekében is. A helyettes államtitkár példaként említette, hogy a Digitális Magyarország Program részeként  kísérleti jelleggel több ezer notebookra és táblagépre lehetett Nyíregyháza térségében pályázni. Az elbírálásnál előnyt élveztek azok az állampolgárok, akiknek az ilyen eszközök beszerzése önerőből különösen nagy erőfeszítést okoz, így a nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a nyilvántartott álláskeresők vagy az aktív időskorúak. A nyertesek egy gyakorlati informatikai tudást nyújtó alapkurzuson is részt vehettek.


2018. március 27. Az elosztók összes monopóliumát el kell törölni

Bartal Tamás helyettes államtitkár tartotta a nyitóelőadást a XIX. Villanyszerelő Konferencián, melyet Budapesten tartottak a az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége(EMOSZ) – és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében. Az esemény a villanyszerelők és villamossági szakemberek legrangosabb szakmai találkozója.

Bartal Tamás a fórumon elmondta, hogy az elosztók összes monopóliumát el kell törölni. Nem fogadható el, hogy hiába hozta létre a Kormány a villanyszerelők névjegyzékét és nyitotta meg a kivitelezői piacot a vállalkozók széles rétege előtt, ha a szolgáltatók önkényesen saját listákat vezetnek és csak arról bíznak meg alvállalkozókat. A szakmai szervezetek kezdeményezték, hogy egységes lista legyen, egységes feltételrendszerrel. A Kormány ezt a javaslatot meg fogja tárgyalni és döntést hoz majd róla.


2018. február 27. A magyar útdíj rendszer innovativitását külföldön is elismerik

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára előadást tartott a XXV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórumon.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy az Európai Bizottság a bevezetés óta több hivatalos eljárásban is vizsgálta a magyar e-útdíj rendszert. Ezek alapján kijelenthető, hogy a HU-GO teljes mértékben megfelel az Unió által megfogalmazott irányelveknek és szakmai követelményeknek. A szervezet szakvéleménye kitér arra is, hogy a magyarországi megoldás innovatív, és egyedülállóan segíti elő az országok közötti átjárhatóságot. A fejlesztők olyan nyílt platformot alkottak, amelyhez bármilyen járműkövetési eszközzel csatlakozni lehet, de ezek hiányában is lehetőség van az úthasználat bevallására. Az erre a célra kifejlesztett, könnyen és többféle módon megváltható viszonylati jegyet az Európai Bizottság több tagállamnak is átvételére ajánlotta.

A politikus megegmlítette azt az érdekességet, hogy a bolgár e-útdíj rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzés műszaki paramétereinek összeállításához a Világbank a magyar utat állította követendő példaként egy tanulmányában.


2017. december 14. A Könnyű Közmű Program a vállalkozásokat segíti

Bartal Tamás helyettes államtitkár – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meghívásának eleget téve -részt vett a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén.

Előadásában a helyettes államtitkár kifejtette, hogy a Könnyű Közmű Program két szempontból is a vállalkozók érdekét szolgálja: egyrészről a megtakarítási lehetőségek a kkv-k rendelkezésére állnak, másrészről a közműkivitelezési piac megnyitása új üzleti lehetőségeket jelent a vállalkozóknak.


2017. december 5. Nem érdemes az elosztóknak trükköznie

Bartal Tamás helyettes államtitkár előadást tartott az “EnKon 2017 – Új piaci modell és fókuszváltás az energiapiacon“ elnevezésű konferencián Budapesten.

A politikus a Könnyű Közmű program bevezetésének nehézségeiről beszélt, miszerint egyes elosztó társaságok mindent megtettek annak érdekében, hogy a díjmentességet biztosító szabályokat ne alkalmazzák és ezáltal megtagadják a családoktól, kis- és közepes vállalkozásoktól a megtakarítás lehetőségét. Az elosztóknak azonban nem érdemes trükközniük, mert a Kormány mindent megtesz a fogyasztói jogok érvényesülése érdekében.

A második versenyképességi törvény mindenkinek biztosítja a díjmentesség törvényi garanciáit.


2017. november 22. Zalaegerszegre érkezett az országturné

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Kamarák Házában szerdán építőipari szakmai napot rendezett.

A szakmai nap meghívott fő előadója Bartal Tamás helyettes államtitkár volt, aki a közműcsatlakozásokkal kapcsolatban szeptember 1-jétől hatályos jogszabály változásokról tájékoztatta a hallgatóságot.


2017. október 3. Szakmai konferencián tisztázták a félreértéseket

Új piac nyílt meg a villanyszerelők számára. A közcélú hálózatra csatlakozás jelenleg a szolgáltatók égisze alatt folyik, akik ezt a saját partnereikkel végeztetik. A 2017. szeptember 1-jével életbe lépett új rendelkezések alapján mód nyílik a szolgáltatóktól független villanyszerelőknek is regisztrálni erre a tevékenyégre. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata és az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége (EMOSZ) által közösen szervezett XVIII. Villanyszerelő Konferencia egyik napirendje ez a változás volt, mert a szakma szerint kérdéseket vet fel. Az értelmezést és tisztánlátást segítendő fogadta el a meghívást Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A villanyszerelők érdekképviseletét ellátó EMOSZ elnökségének tagjai, Kalics István és Bocsi Lőrinc szerint akár félreérthetőek is lehetnek az új rendelkezések. Kijelentették, hogy tökéletesen egyetértenek a céljával, s látják, hogy a liberalizációt és a piac szabaddá tételét szolgálja.  Véleményük szerint azonban kellene néhány kiegészítés a részletek tisztázására. A rendelettel kapcsolatban egy értelmezést vár a szakma, mert úgy tudják, minden villanyszerelőnek kötelező a regisztráció.

Bartal Tamás helyettes államtitkár úgy fogalmazott, „Szeretném eloszlatni a kétségeket, nincsen szó kötelező regisztrációról. Aki eddig villanyt szerelt ebben az országban, bármilyen módon, ugyanúgy tud villanyt szerelni, mint eddig.  Ebbe a rendszerbe nem avatkoztunk be. Más kérdés, hogy felmerül a jövőben magának a villanyszerelői regisztrációnak a megreformálása, a sok szerteágazó regisztráció helyett, egy egységes létrehozásával, amilyen már a gázszerelőknél is van. De a regisztráció, amit most létrehoztunk, nem kötelező. Ezt a regisztrációt azért hoztuk létre, mert megnyitunk egy piacot a villanyszerelők előtt, méghozzá azok előtt, akik a közmű csatlakozásban működnek közre, vagyis csatlakozó-berendezést szerelnek.  Mostantól ezt a villanyszerelők nem csak az elosztó társaságok alvállalkozójaként vagy megbízottjaként tudják megtenni, hanem önálló jogon, saját vállalkozásban bejelentkezhetnek ebbe a villanyszerelői jegyzékbe, amit a Fővárosi Kormányhivatal vezet. Itt is rugalmasak próbáltunk lenni. Az egész ország területén, bármelyik kormányablaknál megtehető ez a regisztráció, ahol éppen ügyeket intéznek a villanyszerelők. Be lehet nyújtani a kérelmet, ami nem más, mint egy formanyomtatvány. Ki kell jelenteni, hogy a kérelmező rendelkezik – vagy a munka megkezdésekor rendelkezni fog – a közműcsatlakozáshoz szükséges technológiával. Nem kell ezt igazolni, elegendő egy egyszerű kijelentés. Ennek oka a folyamatosan változó jogszabályrendszer. Most van ugyan egy 3000 forintos illeték, amit le kell róni, de gondolkodunk rajta, hogy megszüntessük a jövőben, ezzel is könnyítve a jelentkezést. A másik nyilatkozat arra vonatkozik, hogy a megfelelő képzettséggel és gyakorlati idővel is rendelkezik a jelentkező. Önök bizonyára rendelkeznek mindezzel, különben nem lennének itt”- zárta ismertetőjét.

Bartal Tamás helyettes államtitkártól további tájékoztatást kaptak a rendezvényen jelenlévők arról, hogy a Kormány „Könnyű közmű” programjának részeként július elsejétől díjmentessé vált a közműcsatlakozás, ami a kihirdetést követő első két hónapban mintegy két milliárd forint megtakarítást eredményezett a családoknak, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak, a beérkezett 32.500 db kérelem tekintetében. Szeptember 1-jétől pedig elindult a víz- és villanyszerelő névjegyzék a könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb közműszolgáltatás kialakításáért, amelynek feltétele a minőségi szolgáltatást és alternatívát nyújtó versenyhelyzet.  A teljes társadalmat érintő kérdés a közműcsatlakozással kapcsolatos villanyszerelés felszabadítása, ami a piac megnyitását, s általa egy új lehetőséget nyújt a villanyszerelőknek, hogy aki korábban nem tette is, szerelhessen csatlakozó-berendezést. Saját jogon, saját vállalkozásában, a szolgáltatóktól függetlenül.  A szükséges dokumentáció egy egyszerű formanyomtatvány, amihez csatolni kell másolatban az igazolásokat, hogy a jelentkező rendelkezik a szükséges képzettséggel. Nem önállóan, minden egyes munkavállalóra lebontva, hanem cégként, együttesen kell teljesíteni a szükséges szakmai elvárásokat és az előírt felelősségbiztosítást.

Abban maradtak a jelenlévők, hogy a BKIK koordinálásával a jövő hétre szakmai tanácskozást szerveznek, a jogalkotó és a villanyszerelő szakmát képviselő szervezetek konszenzusának kialakítására.


2017. szeptember 28. Az országjárás első állomása: Salgótarján

Országturnén népszerűsíti Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az Iparkamara közreműködésével a közműcsatlakozási munkák lehetőségét a vállalkozásoknak. Az országjárás első állomásaként Bartal Tamás ma Salgótarjánban tartott fórumot vállalkozóknak és egyéb érdeklődőknek.

A programsorozattól többek között azt várják, hogy még nagyobb számban csatlakoznak a kezdeményezéshez a szakemberek, vállalkozások. Mint ismert, a Könnyű közmű program első elemeként július 1-jétől térítésmentessé vált a közműcsatlakozás a családok és a kis- és középvállalkozások számára, és mérsékeltek vagy teljesen ingyenessé tettek bizonyos eljárási díjakat.

Ennek révén a tárca számításai szerint mintegy kétmilliárd forintot spórolt a lakosság és a vállalkozások. Bartal Tamás azt mondta, a program eredményeit igazán az év végén, a jövő év első negyedében lehet majd igazán látni. Megfontolandónak nevezte, hogy az ezen a területen végzett munkák esetében is kedvezményes forgalmi adót alkalmazzanak a jövőben.

Bartal Tamás kifejtette: a kormány a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások terheinek további csökkentése érdekében július 1-jétől díjmentessé tette a közműcsatlakozásokat. Ezzel a korábbi támogatások mellé újabb jelentős segítséget kapnak a családok az otthonteremtéséhez, legyen szó új ingatlan építéséről, vagy a meglévő átalakításáról, valamint megszabadulnak a vállalkozások egy hatalmas pénzügyi és bürokratikus tehertől.

Mint megtudtuk, az eljárási díjak egy részének eltörlésével párhuzamosan a kormány lényegesen gyorsabb munkára is kényszeríti a szolgáltatókat. Az ügyintézési határidők csökkentésével, vagy a korábban határidőhöz nem kötött, emiatt gyakran nagyon elhúzódó szolgáltatások határozott időhöz kötésével a közművekhez kapcsolódó ügyintézés a jövőben nem fogja hátráltatni a családokat és a vállalkozásokat az építkezések, átalakítások során.
A kormányrendelet értelmében díjmentessé váltak a közmű-csatlakozások meghatározott fogyasztási mértékig. Konkrétabban: a legfeljebb 4 köbméter/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése, a legfeljebb 32 Amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése, a 32 milliméter átmérőjű ivóvíz vezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése.

Ezek a közműbekötések egy nagyobb lakás, vagy átlagos méretű családi ház ellátásához, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség, például fodrászat, pékség energiaigényének kielégítéséhez elégségesek. A díjmentesség három szektorra: a villany, gáz, valamint víz (ivóvíz- és szennyvíz) bekötésekre vonatkozik, a költségmentességet nem csupán a lakosság, hanem kis- és középvállalkozások is igénybe vehetik – szögezte le a helyettes államtitkár.

 A kedvezmény CSOK mellett, de attól függetlenül is igénybe vehető. Az igényeket a területileg illetékes földgáz és villany elosztó társaságnál, illetve víziközmű szolgáltatónál kell bejelenteni. Ha a szolgáltató elutasítja a jogosnak tartott igényét vagy díjat számol fel a törvény szerint díjmentes szolgáltatásért, akkor az első fokú fogyasztóvédelmi hatóság feladatát ellátó járási hivatalokhoz, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz lehet fordulni.

2017. szeptember 27. További könnyítést hozhat a Könnyű Közmű Program

Kedvező fogadtatásra talált, hogy valamennyi vállalkozás előtt megnyitottuk a közműcsatlakozással járó munkák elvégzésének lehetőségét – jelentette ki Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara építésügyi kollégiumának közös elnökségi ülésén.

A politikus a Könnyű közmű program kapcsán azt mondta, elsősorban magánszemélyeknek, valamint a kis-és középvállalkozásoknak jelent ez könnyebbséget. Kiemelte, hogy szeptembertől megszűnt a szolgáltatók monopóliuma, önkéntes regisztráció után a megfelelő képesítéssel és gyakorlattal rendelkező vállalkozó szakember elvégezheti a közműcsatlakozást, nem csupán azok, akiket a szolgáltató ajánl. Ezzel utóbbiak monopóliumát sikerült megszüntetni. Emellett törvénymódosítást kezdeményeztek annak érdekében, hogy a közműcsatlakozás még könnyebben és gyorsabban elvégezhető legyen.

A Magyar Hírlap kérdésére Bartal Tamás azt mondta, olyan javaslatot tárgyalnak, amely a közműkiépítések engedélyezését teszi egyszerűbbé és gyorsabbá, szeretnék, ha egyes esetekben elegendő lenne azok utólagos bejelentése. A javaslat pontos tartalmát a Kormányinfón teszik közzé. Szerinte már az eddigi változtatások is jelentős könnyítést hoztak.

A képen Bartal Tamás Koji Lászlóval, az ÉVOSZ elnökével látható.