2018. február 27. A magyar útdíj rendszer innovativitását külföldön is elismerik

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára előadást tartott a XXV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórumon.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy az Európai Bizottság a bevezetés óta több hivatalos eljárásban is vizsgálta a magyar e-útdíj rendszert. Ezek alapján kijelenthető, hogy a HU-GO teljes mértékben megfelel az Unió által megfogalmazott irányelveknek és szakmai követelményeknek. A szervezet szakvéleménye kitér arra is, hogy a magyarországi megoldás innovatív, és egyedülállóan segíti elő az országok közötti átjárhatóságot. A fejlesztők olyan nyílt platformot alkottak, amelyhez bármilyen járműkövetési eszközzel csatlakozni lehet, de ezek hiányában is lehetőség van az úthasználat bevallására. Az erre a célra kifejlesztett, könnyen és többféle módon megváltható viszonylati jegyet az Európai Bizottság több tagállamnak is átvételére ajánlotta.

A politikus megegmlítette azt az érdekességet, hogy a bolgár e-útdíj rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzés műszaki paramétereinek összeállításához a Világbank a magyar utat állította követendő példaként egy tanulmányában.