2018. április 28. Új lendületet vehet a napenergia-forradalom

Pozitív változások várhatók a magyarországi megújuló energia támogatási rendszerben – mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Portfoliónak.  A kiegészített METáR kormányrendelet értelmében felfüggesztették a megújuló alapú áramtermelés támogatott áru átvételét szolgáló METáR KÁT rendszer keretét. A döntés értelmében csak 2018. április 26-ig nyújtható be a kötelező átvételre irányuló kérelem a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. A határidőből kicsúszók azonban nem maradnak le semmiről, sőt, várhatóan jobb feltételekkel kezdhetnek majd megújuló energia beruházásába és a termelésbe, miután a kormány a rendszer kedvező irányú módosításáról egyeztet az Európai Bizottsággal. Azoknak, akik nem biztosak abban, hogy képesek határidőre megvalósítani a beruházást, érdemes együttműködési lehetőséget keresniük az agrár naperőmű programot koordináló Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – javasolta az államtitkár.

A kérelmek befogadásának felfüggesztését elsősorban a támogatási keret “túlfoglalása” indokolja. A jelenlegi szabályozás szerint a keret lefedése, illetve a meghatározott április 26-i időpont után beérkező kérelmek benyújtói nyilatkozhatnak arról, hogy kérik-e beadványuknak új feltételek melletti, a következő évre meghatározott korlát terhére történő elbírálását. Vagyis hiába telt be az adott évi keret, a kérelmek, illetve támogatási igények átvihetők a következő évi keretbe.

A felfüggesztésnek azonban van egy másik oka is, mégpedig az, hogy a kormány tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a METáR KÁT jogosultsági rendszer módosításáról, kedvezőbbé alakításáról – tudta meg a Portfolio Bartal Tamástól.

A cél a kedvezőbb feltételek biztosítása annak érdekében, hogy minél több megújuló energiatermelő erőmű jöhessen létre Magyarországon, a támogatási keret időkorlát nélküli, következő éveket is érintő túlfoglalása a kabinet álláspontja szerint kerülendő a jelenlegi feltételek mellett, tekintettel a kilátásban lévő jobb feltételekre. A rendszerben várható változások konkrétumairól a Bizottsággal folytatott tárgyalásra, illetve a kormány tárgyalási pozíciójára tekintettel az államtitkár egyelőre nem kívánt nyilatkozni; a részeredmények szerinte heteken belül várhatók.

“Szeretnénk megnyugtatni mindenkit: senki nem fog lemaradni semmilyen lehetőségről, sőt, várhatóan jobb feltételekkel kezdhet majd megújuló energia beruházásába és a termelésbe” – fogalmazott Bartal Tamás. Akik a METáR KÁT engedélyt már megkapták, az engedély kiadásakor érvényes szabályok szerint megvalósíthatják a beruházásaikat, a már beadott kérelmeket pedig a benyújtáskor hatályos jogi feltételek szerint el fogják bírálni.

A túlfoglalásokkal kapcsolatban intő példát jelent a KÁT-engedélyek 2016 végi benyújtási rohama. Az ekkor a MEKH-nek beadott kérelmek mindössze 30-50 százaléka valósulhat meg a feltételek nem teljesítése és amiatt, hogy sokan eleve spekulációs szándékkal nyújtották be a kérelmet. A cél a kiadott engedélyek hatékonyságának növelése és a megvalósulási arány emelése. “Nem szeretnénk, ha elvennék a lehetőséget azok elől, akik valóban képesek megvalósítani a beruházást. Minden egyes kiadott engedély számít” – mondta Bartal Tamás.

“A jogszabály szigorúan meghatároz határidőket arra nézve, hogy mennyi időn belül kell megvalósítani egy napelemes beruházást. Azoknak, akik nem biztosak abban, hogy képesek lesznek határidőre megvalósítani a beruházást, érdemes együttműködési lehetőséget keresniük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), amely a kamarai tagok számára létrehozott jelentős naperőmű- és naperőműfarm-építési programot koordinálja” – emelte ki. A jelenlegi szabályok szerint a gazdák a volt KÁT-os meg nem valósuló határozatok megszerzésével, illetve az új, megnyitandó METáR KÁT-os engedélyek mentén tudnak működni, megvalósítani a beruházásokat. A NAK előzetes igényfelmérést is indított, a termőföldeken kedvezményesen létesíthető naperőművek iránt, értesülések szerint élénk érdeklődés tapasztalható az Agrárkamaránál, amely gyakorlatilag nyitott minden megkeresésre.