2018. július 1. Új vezérigazgató az állami útdíjvállalatnál

Bartal Tamás személyében új vezérigazgató irányítja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) működését. A szakember 2018. július 1-től Börzsei Tibort váltja székében.

Július első napjától Bartal Tamás tölti be a NÚSZ Zrt. vezérigazgatói tisztségét. Az új vezérigazgató célja a NÚSZ Zrt. nemzetközi jelenlétének bővítése, nemzetstratégiai súlyának és közlekedési innovációs szerepének kiterjesztése, valamint a vállalat stabil, sikeres és megbízható működésének fenntartása.  Bartal Tamás 44 éves jogász-menedzser, 2014 óta a NÚSZ Zrt. igazgatóságának tagja, idén az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetségének tiszteletbeli elnökének választották. 2010-2014 között a Magyar Fejlesztési Bank igazgatójaként részt vett az elektronikus útdíjfizetés bevezetésében.

 

 


2018. június 23. A technológia hasznos szövetséges

A robotika és az automatizáció nem feltétlenül jár a munkahelyek számának drasztikus csökkenésével, mondta el Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) elnöke, aki az állam technológiai innovációk melletti elköteleződéséről is beszélt a Magyar Időknek.

Bartal Tamás kifejtette, hogy divatba jött azon aggódni, hogy a technológiai újítások elveszik az emberek munkahelyét. Számos olyan elemzés látott napvilágot, amely azzal rio­gat, hogy az automatizáció, a robotika, a digitális szolgáltatások akár egy évtized alatt drasztikusan átalakíthatják a munka világát, a hagyományos munkahelyek nagyjából felét pedig okosmegoldások váltják ki. Ezek az olykor technofóbiába hajló értékelések figyelmen kívül hagyják, hogy a fejlődés kereke nem forgatható vissza. A történelmi példák azt mutatják, hogy a technológiai forradalmak nem a munkahelyek elvesztését, hanem a munkaerőpiac és az oktatás minőségi átalakulását hozzák magukkal.

Lehet, hogy a gyártósorok mellett kevesebb emberi erő lesz, ugyanakkor az olyan területek, mint az elektromobilitás, az alternatív energiatermelés és felhasználás, az önvezetőautó-gyártás vagy a legkülönbözőbb szoftverfejlesztések munkavállalók tízezreinek, köztük mérnököknek, programozóknak, rendszertervezőknek adnak majd feladatot. A robotok miatt bizonyosan nem kerülnek emberek az utcára, hiszen csak informatikusból több mint 22 ezer kellene az országba, és bizonyos területeken kétkezi munkást is nehezen találunk – tette hozzá Bartal Tamás.

A NÚSZ elnöke ezért úgy véli, hogy a technológiai fejlődéssel nem ijesztgetni kell az embereket, hanem fel kell készíteni őket arra, hogy az abban rejlő lehetőséget mindenki ki tudja aknázni.

A hazai IKT szektor a GDP 20 százalékát teszi ki – jelentette ki Bartal Tamás, hozzátéve, hogy Magyarországnak azon kell dolgoznia, hogy ezt az arányt képes legyen növelni, és ebben az állami cégeknek is megvan a felelősségük.

Az olyan nagy kormányzati intézkedések mellett, mint az internet áfájának csökkentése, a Digitális jólét program kibővítése, az Ipar 4.0 működtetése vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium életre hívása az állam és az állampolgár között hídszerepet betöltő nemzeti vállalatoknak is van feladatuk a digitális ágazat fejlesztésében.

Ilyen a NÚSZ Zrt. és a leányvállalataként működő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is, amelyek innovációi egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik az emberek mindennapjait, időt és pénzt spórolnak meg az állampolgároknak.

Társaságunk a bürokráciát is csökkenti és bevételeket hoz a magyar költségvetésnek. A csaknem 750 embernek munkát adó cég tavaly 290 milliárd forint útdíjhasználatból befolyó összeget utalt át az államkasszának, aminek több mint felét külföldiek fizették meg. A jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy a technológia ne mumus, hanem hasznos szövetséges legyen a társadalom és a gazdaság számára – szögezte le Bartal Tamás.


2018. április 28. Új lendületet vehet a napenergia-forradalom

Pozitív változások várhatók a magyarországi megújuló energia támogatási rendszerben – mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Portfoliónak.  A kiegészített METáR kormányrendelet értelmében felfüggesztették a megújuló alapú áramtermelés támogatott áru átvételét szolgáló METáR KÁT rendszer keretét. A döntés értelmében csak 2018. április 26-ig nyújtható be a kötelező átvételre irányuló kérelem a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. A határidőből kicsúszók azonban nem maradnak le semmiről, sőt, várhatóan jobb feltételekkel kezdhetnek majd megújuló energia beruházásába és a termelésbe, miután a kormány a rendszer kedvező irányú módosításáról egyeztet az Európai Bizottsággal. Azoknak, akik nem biztosak abban, hogy képesek határidőre megvalósítani a beruházást, érdemes együttműködési lehetőséget keresniük az agrár naperőmű programot koordináló Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – javasolta az államtitkár.

A kérelmek befogadásának felfüggesztését elsősorban a támogatási keret “túlfoglalása” indokolja. A jelenlegi szabályozás szerint a keret lefedése, illetve a meghatározott április 26-i időpont után beérkező kérelmek benyújtói nyilatkozhatnak arról, hogy kérik-e beadványuknak új feltételek melletti, a következő évre meghatározott korlát terhére történő elbírálását. Vagyis hiába telt be az adott évi keret, a kérelmek, illetve támogatási igények átvihetők a következő évi keretbe.

A felfüggesztésnek azonban van egy másik oka is, mégpedig az, hogy a kormány tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a METáR KÁT jogosultsági rendszer módosításáról, kedvezőbbé alakításáról – tudta meg a Portfolio Bartal Tamástól.

A cél a kedvezőbb feltételek biztosítása annak érdekében, hogy minél több megújuló energiatermelő erőmű jöhessen létre Magyarországon, a támogatási keret időkorlát nélküli, következő éveket is érintő túlfoglalása a kabinet álláspontja szerint kerülendő a jelenlegi feltételek mellett, tekintettel a kilátásban lévő jobb feltételekre. A rendszerben várható változások konkrétumairól a Bizottsággal folytatott tárgyalásra, illetve a kormány tárgyalási pozíciójára tekintettel az államtitkár egyelőre nem kívánt nyilatkozni; a részeredmények szerinte heteken belül várhatók.

“Szeretnénk megnyugtatni mindenkit: senki nem fog lemaradni semmilyen lehetőségről, sőt, várhatóan jobb feltételekkel kezdhet majd megújuló energia beruházásába és a termelésbe” – fogalmazott Bartal Tamás. Akik a METáR KÁT engedélyt már megkapták, az engedély kiadásakor érvényes szabályok szerint megvalósíthatják a beruházásaikat, a már beadott kérelmeket pedig a benyújtáskor hatályos jogi feltételek szerint el fogják bírálni.

A túlfoglalásokkal kapcsolatban intő példát jelent a KÁT-engedélyek 2016 végi benyújtási rohama. Az ekkor a MEKH-nek beadott kérelmek mindössze 30-50 százaléka valósulhat meg a feltételek nem teljesítése és amiatt, hogy sokan eleve spekulációs szándékkal nyújtották be a kérelmet. A cél a kiadott engedélyek hatékonyságának növelése és a megvalósulási arány emelése. “Nem szeretnénk, ha elvennék a lehetőséget azok elől, akik valóban képesek megvalósítani a beruházást. Minden egyes kiadott engedély számít” – mondta Bartal Tamás.

“A jogszabály szigorúan meghatároz határidőket arra nézve, hogy mennyi időn belül kell megvalósítani egy napelemes beruházást. Azoknak, akik nem biztosak abban, hogy képesek lesznek határidőre megvalósítani a beruházást, érdemes együttműködési lehetőséget keresniük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), amely a kamarai tagok számára létrehozott jelentős naperőmű- és naperőműfarm-építési programot koordinálja” – emelte ki. A jelenlegi szabályok szerint a gazdák a volt KÁT-os meg nem valósuló határozatok megszerzésével, illetve az új, megnyitandó METáR KÁT-os engedélyek mentén tudnak működni, megvalósítani a beruházásokat. A NAK előzetes igényfelmérést is indított, a termőföldeken kedvezményesen létesíthető naperőművek iránt, értesülések szerint élénk érdeklődés tapasztalható az Agrárkamaránál, amely gyakorlatilag nyitott minden megkeresésre.


2018. április 19. Újfajta naperőműveket hoz Magyarországra a napenergia-forradalom

Magyarország energiafüggőségének, mintegy 30 százalékos nettó áramimportjának csökkentése a fő célja a kormányzati agrár napenergia-programnak, de a naperőművek terjedése a remények szerint az áramárak csökkentéséhez is hozzájárulhat. A program keretében Magyarországon eddig nem telepített újfajta naperőművek jelenhetnek meg, amelyekkel egy adott földterület egyszerre termelhet villamos energiát és mezőgazdasági termékeket – mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Portfoliónak.

A hosszú távú cél az, hogy Magyarország a megújulók irányába mozduljon el, így a hazai, várhatóan növekvő villamos energia fogyasztást a kormány a jövőben a nukleáris- (Paks 2) és a napenergia-termelés fejlesztésével kívánja kielégíteni. Minél magasabb lesz a hazai termelés aránya, annál inkább lesz képes Magyarország maga csökkenteni a villamos energia árát – mondta Bartal Tamás.

A naperőművek terjedése több ponton is kedvező az ország gazdaságának: új beruházásokat generál, munkahelyeket teremt, és –  bár maguk a napelemek külföldi (főleg kínai és német) gyártmányúak – a magyar technológiák alkalmazása előtt is teret nyithat.

A gazdák határozhatnak úgy, hogy a naperőművet egymagukban, vagy több másik gazdával összeállva naperőműfarmot hoznak létre. A döntést a hálózati csatlakozás költsége kevésbé befolyásolhatja, mivel a törvény értelmében az erőmű bekötése 3000 méterig díjmentes. Egy fél megawattos naperőmű létrehozása mintegy 200-220 millió forintos beruházás, amihez jó 20 százalékos önerő is szükséges. A finanszírozást megkönnyítendő folyamatban van egy, a programhoz kapcsolódó kedvezményes hitelprogram kidolgozása is.

A gazdák arról is maguk dönthetnek, hogy az adott földterületet milyen célra alkalmazzák, a napelemek tehát a mezőgazdasági termelésből kivont termőföldeken is telepíthetők. A napelemeket a hagyományos módon, a talajszintre elhelyezve, illetve egy új, a mezőgazdasági termelést az energiatermeléssel ötvöző módszer keretében is a termőföldekre lehet telepíteni – közölte a helyettes államtitkár. A metódus annyira új, hogy még Németországban is tesztelés alatt áll.

Ez az úgynevezett agrofotovoltaikus hasznosítási módszer azt jelenti, hogy a napelemek körülbelül öt méter magas lábakon állnak, alattuk pedig aktív növénytermesztés és legeltetés folytatható.

Bár ebben az esetben az árnyékoló és egyéb hatások miatt a mezőgazdasági termelés hatékonysága 5-20 százalékkal elmarad a szokásostól, azonban a megtermelt energia összességében 60 százalékkal javította a terület megtérülési mutatóit.


2018. április 4. Sokat spórolunk a Könnyű Közmű-programmal

Március 31-ig előzetes becslések szerint “a Könnyű közmű program 17 milliárd forintot csatornázott át a szolgáltatók extraprofitjából a kis- és középvállalkozásokhoz, valamint az emberekhez” – jelentette ki a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

“Ezen belül 9 hónap alatt csak a vízszektorban félmilliárd, a villamos energia területén 2 milliárd, a gázszektorban pedig ennél is több, 14,5 milliárd forintos megtakarítást hoztak az intézkedések” – tette hozzá a szerdán megjelent interjúban. Mint mondta, a visegrádi országok közül Magyarországon kerül legkevesebbe az alapközmű-szolgáltatás.
 A hónapról hónapra emelkedő megtakarítás bővülő lakossági fogyasztást eredményez, amely pedig fűti a gazdasági növekedést – fejtette ki Bartal Tamás.

2018. március 6. A független magyar energiapolitika alappillére a Könnyű Közmű Program

Bartal Tamás sajtófotóiBartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára volt a vendége a Civil Rádió Merítés című műsorának.

A helyettes államtitkár az adásban kiemelte, hogy a Könnyű Közmű Program fontos eszköz Magyarország energiapolitikai függetlenségének megteremtésében. A 2013-ban kezdődött rezsicsökkentési program folytatásaként a Könnyű Közmű Program a közműbekötések költségeit csökkenti jelentősen, a családoknál a megtakarítás eléri a mintegy 2 millió forint, a kis- és középvállalkozásoknál pedig a mintegy 3 millió forintot.


2018. február 19. Itt a rezsicsökkentés folytatása

Egyre több embernek és vállalkozásnak segíthet a Könnyű közmű program – hangsúlyozta a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára az Inforádió Aréna című műsorában. A program társadalompolitikai célja, hogy a családok kedvezményekkel minél többet tudjanak megtakarítani. A gazdaságpolitikai cél pedig, hogy az így megnövekedett fogyasztás befolyással legyen a gazdasági növekedésre is.

Mivel a felhasznált mennyiség alapján határozták meg a kedvezményt, így magánszemélyeken túl kis- és középvállalkozások is élhetnek a lehetőséggel.

A program további célja a bürokrácia csökkentése. Erre azért volt szükség, mert a Versenyképességi Tanács jelezte a kormányzatnak, hogy a villany-, gázbekötések hosszú ideig tartanak és rendkívül bonyolultak – árulta el Bartal Tamás. „Lényegében egy eltúlzott, drága, lassú bürokráciát próbálunk lebontani, ami nem egy egyszerű dolog, lépésről lépésre haladunk” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Könnyű közmű program nem más, mint a rezsicsökkentés folytatása – jelentette ki Bartal Tamás, aki szerint előbb utóbb mindenki kapcsolatba kerül vele.

Tavaly július óta a közmű bekötése díjmentessé vált meghatározott teljesítménymértékig. Ez nem csupán új építésű háznál érvényes, hanem akkor is, ha valaki felújít vagy bővít. A fogyasztásmérőig a hálózati engedélyes viseli a költségeket, a házi vezetéket azonban már az ingatlan tulajdonosának kell kiépítenie.


2018. február 19. Fél év alatt kilencmilliárdot spórolt a fogyasztóknak a Könnyű Közmű Program

Bartal Tamás sajtófotóiA Könnyű Kzmű Programban 2017. július óta a díjmentességnek köszönhetően több mint kilencmilliárd forintot takaríthatott meg a lakosság, valamint a kis- és középvállalkozói szektor – jelentette be a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Időknek.

Bartal Tamás a hétfői lapszámban megjelent interjúban hangsúlyozta, az intézkedéscsomag célja az volt, hogy beláttassák a közműszolgáltatókkal: a fogyasztót kell előtérbe helyezni.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy amíg volt olyan elosztótársaság, amelyik megfelelt az új szabályoknak, többen megpróbálták különféle trükkökkel szabotálni a fogyasztók számára a program által biztosított díjmentességet. Előfordult például, hogy foglaló befizetéséhez kötötték az egyébként ingyenes közműcsatlakozás elvégzését.

A visszás eseteket jelentették a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak, amely bírsággal vagy egyéb szankciókkal intézkedett, illetve újabb szabályozási lépésekre is szükség volt. Így született meg az első és a második versenyképességi törvény, amely az eddigieknél szigorúbb feltételeket szab a szolgáltatóknak – tájékoztatta a lapot Bartal Tamás.

Január óta havonta további 2,5 milliárd forint maradhat a fogyasztóknál annak köszönhetően, hogy megszüntették a gáztömörségi vizsgálatot, ami miatt ellenőrzésekkor elzárták a gázt, s több száz család maradhatott fűtés és meleg víz nélkül, akár hónapokra, a visszakapcsoláshoz pedig többmilliós felújítási beruházásokra volt szükség.

2018. február 19. Akár néhány nap alatt elvégezhető a gázkészülékek cseréje

Hónapok helyett akár néhány nap alatt elvégezhető február elejétől a gázkészülékek cseréje – mondta a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Bartal Tamás azt mondta, a kormány ésszerű szabályokat vezetett be a gázkészülékek cseréjére, mostantól egyáltalán nem szükséges az elosztócég közreműködése a cserefolyamatban.

Ha a cserével együtt a gázvezetéket is át kell alakítani, akkor ezentúl a tervező ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelően kivitelezték-e a munkát. Mivel a folyamatból kivettek egy “felesleges szereplőt”, egyszerűsödött az eljárás – tájékoztatott.

“Ez azt jelenti, hogy Magyarországon körülbelül hétmillió embert és több százezer céget érint (…), és mindenre vonatkozik, főzőlapokra, cirkó kazánokra, kombi cirkókra, tűzhelyekre” – mondta.


2018. január 23. A fogyasztóknak kedveznek a Könnyű közmű program intézkedései

Bartal Tamás sajtófotókA fogyasztóknak kedvez az új szabályozás, amely szerint földgázszolgáltatás területén az ellenőrzéseknél az elosztó társaságok nem a gáztömörséget vizsgálják, hanem az esetleges gázszivárgást, az intézkedés a Könnyű közmű program része – mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Úgy fogalmazott: az elosztó társaságok a műszaki biztonsági felülvizsgálatnál a gáztömörséget vizsgálták, “laboratóriumi körülményeket” akartak teremteni a társasházaknál, ami lényegében lehetetlen. Amikor a gáz nem volt megfelelő tömörségű, kizárták a házat a szolgáltatásból, gyakran ősszel vagy télen; előfordult, hogy több ezer ember maradt fűtés és meleg víz nélkül három-négy hónapra, a visszakapcsolás pedig magas költséggel járt – mondta.

A helyettes államtitkár kiemelte, január elsejétől megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat a gázszolgáltatásnál, de az elosztók továbbra is kötelesek tízévente díjmentesen megvizsgálni a vezetékeket, illetve bármikor be lehet jelenteni, ha valaki gázszivárgást észlel. Ebben az esetben már az új szabályok szerint eljárva köteles az elosztó társaság megvizsgálni és elhárítani a hibát.

Bartal Tamás felidézte, a 2017 tavaszán Könnyű közmű program elnevezéssel indított intézkedés-sorozat célja a családok, illetve a kis- és középvállalkozások segítése, a versenyképesség növelése, valamint a bürokrácia csökkentése.

Első lépésként tavaly július elsejétől ingyenessé tették a csatlakozást mind a négy közműnél, az év végi adatok azt mutatják, hogy nagyon népszerű a program – emelte ki.