2018. július 26. Külföldiek fizetik a magyar útdíj közel felét

A díjköteles utak forgalomnövekedésének köszönhetően tovább emelkedtek az útdíjból származó bevételek. E-matricából és e-útdíjból az év első felében bruttó 162 milliárd forint bevétele származott a magyar költségvetésnek, ami a 2017-es év azonos időszakának adatánál 8 százalékkal több. Június végéig az e-matricából befolyt bruttó 46 milliárd forint 11 százalékkal, az e-útdíjból származó bruttó 116 milliárd forint 7 százalékkal haladta meg a tavaly első félévben mértet. A magyar utak használati díjának közel felét (47%) külföldiek fizették meg.

E-matricából az autósok 7,2 millió darabot vásároltak a vizsgált időszakban. Valamennyi matricatípus népszerűsége nőtt, az éves és a megyei jogosultságoké a leginkább. Előbbiből június végéig mintegy 16, utóbbiból 12 százalékkal vásároltak többet. A külföldiek meghatározó arányban (35%) vették ki a részüket a matricás vásárlásokból, ami várhatóan tovább nő majd, mivel Európában a szabadságolási dömping júniusban még el sem kezdődött.

Az idén ötéves HU-GO több szempontból rekorddal kezdte a nyarat. A 3,5 tonnánál nagyobb, regisztrált járművek száma 354 ezerre nőtt a 2017. júniusban nyilvántartott 295 ezerről. Az úthasználók 89 százaléka fedélzeti egység (OBU) alkalmazásával, fennmaradó részük viszonylati jegyek vásárlásán keresztül fizetett útdíjat. A megszolgált útdíjat növekvő arányban (52%) külföldiek vallották be. Az általuk fizetett e-útdíjból továbbra is a román teherjárművek képviselték a legmagasabb arányt (40%). A rangsor második helyén változatlanul Lengyelország (13%), a harmadikon Bulgária (9%) végzett. „Tranzit ország vagyunk, ezért stratégiai cél, hogy az átutazók minél nagyobb részt vállaljanak a hazai úthálózat fenntartási és fejlesztési költségeiből. A mi útdíjrendszerünk meg tud felelni ennek az elvárásnak.” – mondta Bartal Tamás a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) vezérigazgatója.

A NÚSZ 2013-as indulásától 2018. június végéig számítva bruttó 1336 milliárd forintnyi útdíjat, pótdíjat és szolgáltatási díjat fizetett be az államkasszába. E-útdíjból és e-matricából az idei költségvetési elvárás több mint 60 százaléka már teljesült. Bartal Tamás ezzel kapcsolatban aláhúzta: „a költségvetési terv idén az útdíj szempontjából nettó 240 milliárd forinttal számol. Mi idén is a bevételi tervek felülteljesítését tűztük ki célul, hiszen a tevékenységünknek az államháztartás stabilitására nézve óriási a jelentősége.”