2018. július 26. Külföldiek fizetik a magyar útdíj közel felét

A díjköteles utak forgalomnövekedésének köszönhetően tovább emelkedtek az útdíjból származó bevételek. E-matricából és e-útdíjból az év első felében bruttó 162 milliárd forint bevétele származott a magyar költségvetésnek, ami a 2017-es év azonos időszakának adatánál 8 százalékkal több. Június végéig az e-matricából befolyt bruttó 46 milliárd forint 11 százalékkal, az e-útdíjból származó bruttó 116 milliárd forint 7 százalékkal haladta meg a tavaly első félévben mértet. A magyar utak használati díjának közel felét (47%) külföldiek fizették meg.

E-matricából az autósok 7,2 millió darabot vásároltak a vizsgált időszakban. Valamennyi matricatípus népszerűsége nőtt, az éves és a megyei jogosultságoké a leginkább. Előbbiből június végéig mintegy 16, utóbbiból 12 százalékkal vásároltak többet. A külföldiek meghatározó arányban (35%) vették ki a részüket a matricás vásárlásokból, ami várhatóan tovább nő majd, mivel Európában a szabadságolási dömping júniusban még el sem kezdődött.

Az idén ötéves HU-GO több szempontból rekorddal kezdte a nyarat. A 3,5 tonnánál nagyobb, regisztrált járművek száma 354 ezerre nőtt a 2017. júniusban nyilvántartott 295 ezerről. Az úthasználók 89 százaléka fedélzeti egység (OBU) alkalmazásával, fennmaradó részük viszonylati jegyek vásárlásán keresztül fizetett útdíjat. A megszolgált útdíjat növekvő arányban (52%) külföldiek vallották be. Az általuk fizetett e-útdíjból továbbra is a román teherjárművek képviselték a legmagasabb arányt (40%). A rangsor második helyén változatlanul Lengyelország (13%), a harmadikon Bulgária (9%) végzett. „Tranzit ország vagyunk, ezért stratégiai cél, hogy az átutazók minél nagyobb részt vállaljanak a hazai úthálózat fenntartási és fejlesztési költségeiből. A mi útdíjrendszerünk meg tud felelni ennek az elvárásnak.” – mondta Bartal Tamás a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) vezérigazgatója.

A NÚSZ 2013-as indulásától 2018. június végéig számítva bruttó 1336 milliárd forintnyi útdíjat, pótdíjat és szolgáltatási díjat fizetett be az államkasszába. E-útdíjból és e-matricából az idei költségvetési elvárás több mint 60 százaléka már teljesült. Bartal Tamás ezzel kapcsolatban aláhúzta: „a költségvetési terv idén az útdíj szempontjából nettó 240 milliárd forinttal számol. Mi idén is a bevételi tervek felülteljesítését tűztük ki célul, hiszen a tevékenységünknek az államháztartás stabilitására nézve óriási a jelentősége.”


2018. március 14. Nemzetgazdasági érdek egy pénzügyileg “felvilágosult” generáció kinevelése

Kialakult az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő kárpát-medencei döntőjének listája. A 12 fős mezőnyből 2 csapat a határon túlról, Kolozsvárról és Csíkszeredáról érkezik. A határon túli csapatok és felkészítő tanáruk itt tartózkodásának költségeit a Miniszterelnökség állja – jelentette be Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A pénzügyi és gazdasági tudatosság növelése a Kormány kiemelt célja. Nemzetgazdasági érdek egy pénzügyileg “felvilágosult” generáció kinevelése. Ehhez szükség van hiteles vállalkozói példák bemutatására és gyakorlatias nevelésre, már általános iskola 7-8. osztályától kezdve. A gyerekek az ilyen kezdeményezéseket lelkesen fogadják, amit a március 5. és 9. között megrendezett Pénz7 témahét tapasztalatai is mutatják. A témahéten a helyettes államtitkár önkéntesként vett részt, melynek keretében a tanórán játékosan gyakorolták, milyen a vállalkozói létforma.

Hasonló kezdeményezés az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő megszervezése, amelyet a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vállalt fel. A vetélkedő a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat által meghirdetett “Szociális Mikrofinanszírozás éve” programsorozat egyik kiemelkedő eseménye. Az idén másodszor megrendezésre kerülő versenyre rekord számú, 126 csapat nevezett be, és kiemelkedő, több százezres közösségi média eléréssel zajlott a csapatok felkészülése. A zsűri 11 csapatot juttatott tovább, míg közönségszavazással további 1 csapat került a döntőbe. A csapatoknak létre kell hozniuk egy képzeletbeli vállalkozást, egy életképes üzleti ötlettel. A csapatok több mint fele a szolgáltatási szektorban képzeli el vállalkozása működését, harmaduk ipari területet választott, de akadnak jelentkezők az idegenforgalmi és kereskedelmi területen is.

Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke hangsúlyozta, hogy a vetélkedő során nem a lexikális tudás számít, hanem a kreativitás és az ötletesség. A csapatok többféle szituációban fogják összemérni tudásukat, a feladatok gyakorlatorientáltak és játékosak lesznek. A győztesek és a különdíjasok értékes tárgynyereményekre számíthatnak. A döntőt 2018. március 24-én rendezik meg Budapesten. További információ a diakvallalkozo.hu internetes oldalon olvasható.


2018. február 21. Az e-mobilitás lesz az egyik fő témája a Nemzetközi energia és innovációs fórumnak

Az e-mobilitás, az innováció és a fenntartható energiatermelés lesz a fő témája a február 27-28-án Budapesten megrendezendő 25. Nemzetközi energia és innovációs fórumnak.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. igazgatóságának elnöke, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a fórumról szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar útdíjfizetési rendszert, a HU-GO-t tíz hét alatt hozták létre, működése első 2,5 hónapjában behozta a kiépítési költségét, éves fenntartási költségét pedig másfél hónap alatt kitermeli.

A magyar útdíjfizetési rendszer iránt jelentős nemzetközi érdeklődés mutatkozik, a gyakorlatot az Európai Bizottság és a Világbank is ajánlja alacsony üzemeltetési költsége és innovatív megoldása miatt – mutatott rá a NÚSZ elnöke.

Steier József, a konferenciát rendező Sunwo Stratégiai Energia Technológiákat Fejlesztő és Szolgáltató Zrt. alapítója elmondta, hogy fórum évről évre bemutatja a nemzetközi folyamatokat, és ezzel segíti a magyar energiaipart. A fórumot először rendezik Esztergom és Visegrád után Budapesten, hogy közelebb hozzák a döntéshozókhoz az információkat.

A szervezők tájékoztatása szerint a konferencián a magyar előadók mellett marokkói és kanadai szakemberek is előadást tartanak.


2018. február 16. Februártól egyszerűbb a gázkészülékek cseréje

Bartal Tamás sajtófotóiÉszszerű szabályokat vezetett be a kormány február elsejével a gázkészülékek cseréjére vonatkozóan, így értékes időt és felesleges kiadásokat takaríthatnak meg a fogyasztók – hangsúlyozta a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bartal Tamás azt mondta, mostantól egyáltalán nem szükséges az elosztó közreműködése a készülékcserék folyamatában. Ha a cserével együtt a gázvezetéket is át kell alakítani, akkor ezentúl a tervező ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelően kivitelezték-e a munkát. Mivel a folyamatból kivettek egy “felesleges szereplőt”, egyszerűsödött az eljárás.

A Könnyű közmű program egyik célja, hogy lebontsák a felesleges bürokráciát, megszabadítsák az embereket az ügyintézés kényelmetlenségeitől – mondta a helyettes államtitkár.

Úgy fogalmazott, senkinek sincs szüksége arra, hogy “packázzanak vele” az elosztók. Senki sem akar hetekig, hónapokig várni egy készülékcserére.

Gyakran nemcsak a berendezést kellett kicserélni, hanem a gázvezeték felújítása is szükséges volt. A korábbi gyakorlat szerint, ilyen esetekben az elosztó engedélye nélkül nem lehetett használni a készüléket. Az elosztó lassú munkája miatt pedig hosszú várakozásra kényszerültek az érintett családok és cégek – emelte ki Bartal Tamás.

Fenntartották az egyszerűsített gázkészülékcsere intézményét is: ez akkor valósul meg, ha a korábbival azonos műszaki paraméterű berendezést üzemelnek be, és az átalakítás nem jár a gázvezeték megbontásával. Ilyenkor a tervezés sem szükséges, a gázszerelő igazolja a munka szabályszerűségét.

Amennyiben a gázvezetéket is cserélni kell vagy át kell alakítani, az eddigieknek megfelelően tervezőmérnök bevonása szükséges. A kivitelezés után ő ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelő lett-e a munka – ismertette az új szabályozás elemeit a helyettes államtitkár.

Szavai szerint mostantól hónapok helyett napokban mérhető a készülékcsere és az átalakítás időigénye.

Az intézkedés minden gázfogyasztóra vonatkozik. Magyarországon a háztartások háromnegyede, 3 millió 300 ezer lakás és iroda gázzal fűt, a változások körülbelül 7 millió embert és több százezer céget érintenek – közölte Bartal Tamás.

Azt mondta, hogy a rendelkezés egy újabb támogatás a magyar családoknak, és versenyelőny a magyar cégeknek.

Az intézkedés minden gázfogyasztású berendezésre vonatkozik, egyebek mellett tűzhelyekre, vízmelegítőkre és cirkókra.

Hangsúlyozta, hogy az új rendszer biztonságos, hiszen a készülékcsere egy rutinszerű tervezési eljárás a mérnököknek, akiket felsőfokú képesítésük, szakmai gyakorlatuk alkalmassá tesz a feladatra.

Széles körű szakmai konszenzuson alapszik az intézkedés, amelynek bevezetését támogatta az energiahivatal, és a gázszerelők képviselői is egyetértettek – jelentette ki.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a kormány tavaly indította el a Könnyű közmű programot, amely egy kiterjedt intézkedéssorozat a közműcsatlakozásokkal kapcsolatban.

Első lépésként díjmentessé tették a közműcsatlakozásokat. Ezt követően megtörték az elosztók monopóliumát a közművek kivitelezése tekintetében, aminek köszönhetően vállalkozók széles köre dolgozhat közműcsatlakozás kiépítésén. Harmadik lépésként csökkentették az engedélyezési határidőket, majd negyedikként idén január 1-jétől megszüntették a műszaki biztonsági felülvizsgálatot.

A Könnyű közmű program folytatódik – jelentette ki Bartal Tamás.

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke kiemelte: örömmel támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a szakhatósági közműszolgáltatói eljárások, engedélyezések egyszerűsítésére, gyorsítására irányul.

Fontosnak tartják, hogy megmaradjon a szakmai kontroll, ezt azonban a tervezőmérnökök biztosítani tudják – nyomatékosította.

Tervezői jogosultságot csak megfelelő szakmai gyakorlattal és vizsgával lehet szerezni, valamint évenkénti rendszeres továbbképzésekre kell járni – jegyezte meg Nagy Gyula.

Azt mondta, hogy nagy segítség az építtetőknek a kazáncsere egyszerűsítése. A szolgáltató más területekre tudja összpontosítani az energiáját, a tervező pedig azért jár jól, mert gyorsabban kivitelezik a munkáját.

A kamara más szakterületeken is kidolgozott olyan egyszerűsítési javaslatokat, amelyek hasonlóan kedvezően befolyásolhatják az eljárásokat. Azt kérik a kormányzattól, hogy ezeket a lehető leghamarabb vegye a jogalkotási folyamatba – mondta Nagy Gyula.

Kérdésre Bartal Tamás közölte, hogy mostantól a fő felelősség a tervezőé.


2018. január 24. Minden eddiginél több e-matrica fogyott tavaly

Bartal Tamás sajtófotókRekordszámú, csaknem 14 millió e-matricát vettek az autósok tavaly, mintegy 8 százalékkal többet az előző évinél, ami 69 milliárd forint bevételt jelentett a 2016-ban befolyt 64 milliárd után – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) igazgatóságának elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára hangsúlyozta: az e-matricák ára 2012 óta változatlan, a bevétel emelkedésének hátterében a díjköteles úthálózat forgalmának növekedése, valamint az autósok jogkövető magatartásának erősödése áll.

Bartal Tamás kiemelte az éves és a megyei jogosultságot, amelyeknél átlagon felüli növekedést tapasztaltak, az országos e-matricából mintegy 12, a megyeiből csaknem 14 százalékkal több fogyott tavaly, mint egy évvel korábban.

Börzsei Tibor, a NÚSZ vezérigazgatója felhívta a figyelmet: a 2017-es matricák idén január 31-ig érvényesek. A 2018-as e-matricákból eddig több mint 1,2 milliót vettek az autósok, 14 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Bartal Tamás kitért a megyei e-matricák iránti kereslet jelentős emelkedésére, a 2015-ben bevezetett típusból tavaly több mint 1,7 millió fogyott, mintegy 200 ezerrel több az előző évinél. A helyettes államtitkár megjegyezte, a megyei matrica autósbarát, sikeres termék, egyre többen használják ki az előnyeit.

Példaként említette, hogy a főváros és a Balaton közötti útra szükséges három megyei e-matrica 15 ezer forintból megvásárolható egész évre, az éves országos matrica viszont csaknem 43 ezer forint lenne. Az adatok szerint tavaly 43 ezer autós használta ki ezt a lehetőséget, ők összesen 1,2 milliárd forintot tudtak ezen megspórolni.

Hozzátette, a megyei matrica azoknak is jó megoldás, akik egy megyén belül utaznak.

A külföldi autósok tavaly is jelentős, mintegy 44 százalékos arányt képviseltek az értékesítési adatokban. Csaknem 6 millió e-matricát vásároltak a külföldi rendszámú járművekre, ami 10 százalékkal több az előző évinél – ismertette a NÚSZ igazgatóságának elnöke.

Bartal Tamás felidézte, idén január 1-jén jelentős módosítások léptek életbe az országos gyorsforgalmi úthálózat használatában, ez része annak az intézkedéssorozatnak, amelynek célja a bürokrácia csökkentése.

A változások közül kiemelte: ha valaki e-matrica előzetes megvásárlása nélkül hajt fel díjköteles útra, 60 perc áll rendelkezésére, hogy pótolja a mulasztást.

Bartal Tamás hangsúlyozta, 2018 a családok éve, a kormány segíti a családok boldogulását intézkedéseivel; ezek közé tartozik, hogy január 1-jén megváltoztak a nagycsaládos kedvezmény igénybevételének szabályai is. Már a háromgyermekes családok is élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy D2 díjkategóriába tartozó járművükre a jóval alacsonyabb árú D1 díjkategóriájú jogosultságot vásárolják meg – hívta fel a figyelmet.

Börzsei Tibor, a NÚSZ vezérigazgatója kitért arra, nagy forgalmat hozott a 2018-as országos éves és megyei matricák tavaly december 1-jén indult elővásárlási időszaka. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium először 2016-ban tette lehetővé az autósoknak, hogy elővételben vásárolják meg a következő évre érvényes e-matricájukat. Tavaly összesen mintegy 121 ezer jogosultság kelt el elővételben, ami 59 százalékos növekedés az előző évhez képest – mondta el.

A vezérigazgató szerint az idén tovább emelkedhet az e-matrica értékesítések növekedésének üteme.

Az emberek többet autóznak, nő az új autók értékesítése és az áruforgalom is, a matrica-értékesítés felfutása egyértelmű jele a magyar gazdaság növekedésének – mondta Börzsei Tibor.


2018. január 19. Január elsejétől megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat a gázszolgáltatásnál

Bartal Tamás sajtófotókA kormány 2018 január elsejétől megszüntette a földgázszolgáltatás területén a műszaki biztonsági felülvizsgálatot a könnyű közmű programban, helyette az elosztó társaság a tényleges veszélyt jelentő gázszivárgást fogja ingyen vizsgálni – mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára sajtótájékoztatón.

Kifejtette: a megszűnt műszaki biztonsági felülvizsgálat hátrányosan érintette a fogyasztókat, mert az elosztó az elméleti fogalmat jelentő gáztömörséget mérte, nem megfelelő érték esetén pedig automatikusan kizárhatta a fogyasztót a gázszolgáltatásból,  a visszakapcsolás pedig aránytalanul magas költséggel járt.

Az új szabályozás szerint az elosztó társaság gázszivárgás vizsgálatot csak fűtési idényen kívül, április 15. és október 15. között végezhet, az ellenőrzés időpontját 60 nappal korábban kell jeleznie a tulajdonosnak, és gázszivárgás esetén nem zárhatja le automatikusan az egész hálózatot, csak kizárólag a hibával érintett vezetékrésznél lehet korlátozni a szolgáltatást. A vizsgálatot 10 évente kötelező elvégezni az élet és vagyonbiztonság fenntartása érdekében, de gázszivárgás észlelését továbbra is bármikor lehet jelenteni  – mondta a helyettes államtitkár.

Bartal Tamás hangsúlyozta: Magyarországon a háztartások 75 százaléka, 3 millió 300 ezer háztartás fűt gázzal, az új intézkedés 7 millió embert érint, számításuk szerint éves szinte 30 milliárd forint megtakarítást jelenthet az új intézkedés a könnyű közmű programban a korábbi intézkedéseken túl.

A helyettes államtitkár felidézte, a kormány 2017 tavaszán könnyű közmű program néven intézkedéssorozatot indított a családok, a kis- és középvállalkozások segítésére, a versenyképesség növelésére, a bürokrácia csökkentésére.

Első lépésként tavaly július elsejétől ingyenessé tették a csatlakozást mind a négy – gáz, villany, ivóvíz és csatorna – közműnél.

Második lépésként tavaly szeptemberben eltörölték az elosztók monopóliumát, az intézkedésnek köszönhetően a vállalkozók széles köre dolgozhat a közműcsatlakozás kiépítésén.Harmadik lépésben a második versenyképességi törvényben megerősítették a díjmentesség garanciáit visszamenőlegesen 2017 július elsejéig, december elején csökkentették az engedélyezési eljárási határidőket, egységessé tették a közműszektorban a részszámlák kibocsátásának szabályait, eszerint egyszerre legfeljebb három havi számlát lehet kiküldeni a fogyasztónak három különböző esedékességi idővel – sorolta Bartal Tamás.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta, a tavaly indult könnyű közmű program népszerű, és folytatódik, becslések szerint a programban havi szinten tavaly 1-1,5 milliárd forint megtakarítás jelentkezett nemzetgazdasági szinten, emellett jelentősen emelkedtek a közműbekötési igénylések.


2017. december 15. Hatalmas az érdeklődés az országos diákvállalkozó vetélkedőre

Hatalmas az érdeklődés az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedőre, a november végi határidőig összesen 126, közöttük 27 határon túli csapat regisztrált, azaz a felkészítő tanárokkal együtt több mint 600-an vesznek részt közvetlenül a megmérettetésben – mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Bartal Tamás hangsúlyozta, a pénzügyi tudatosság növelése a kormány stratégiai célkitűzése. A felmérések azt mutatják, hogy a lakosság elméleti ismeretei alaposak, de a tudás gyakorlati alkalmazása terén van még lehetőség a fejlődésre – mondta, majd megjegyezte: ha a lakosság nagyobb pénzügyi tudatosságot mutat, akkor az tovább növelheti a családok megtakarításait.

A helyettes államtitkár, aki védnöke és zsűritagja is a diákvállalkozó vetélkedőnek, kiemelte, a pénzügyi ismeretek oktatását minél hamarabb szükséges elkezdeni, és ennek érdekében 2017-től a szakgimnáziumokban kötelező 32 órás pénzügyi vállalkozási ismeretek oktatása. Továbbá jövő márciusban ismét megrendezik a Pénz7 elnevezésű pénzügyi és vállalkozói témahetet – mondta Bartal Tamás, aki kiemelkedő és egyedülálló kezdeményezésnek nevezete az országos diákvállalkozó vetélkedőt.

Közölte, a döntőbe két határon túli csapat is bejuthat, a magyarországi ellátásukat a bejutás esetén a Miniszterelnökség vállalja.

Bartal Tamás elmondta, a csapatoknak december 20-ig lehet beküldeniük a bemutatkozó videóikat és az elképzelt vállalkozás üzleti tervét. A versenyen négyfős diákcsapatok mérik össze tudásukat, üzleti ismereteiket, kreativitásukat, és vállalkozói készségeiket. A döntőbe 12 csapat kerül be, 11-et a zsűri választ ki, 1 csapat pedig közönségszavazás révén jut be.

Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke közölte: a döntő várhatóan jövő márciusban lesz, a versenyen a korosztályhoz illeszkedő gyakorlati feladatok várhatóak.


2017. december 5. Adventi hétvégék a Várkert Bazárban

„Az Advent a várkertben a szeretet, az összetartozás, a várakozás és a családi béke megélésére ad alkalmat” – mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Bartal Tamás hangsúlyozta, hogy 2018 a családok éve lesz, a kormányzati figyelem középpontjában a családok segítése áll majd.


2017. november 24. November végéig lehet jelentkezni az országos középiskolás diákvállalkozó vetélkedőre

Az országos középiskolás diákvállalkozó vetélkedőre november 30-ig várják a 14-18-éves tanulók jelentkezését – közölte Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára és Szekfü Tibor, a vetélkedőt szervező Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Bartal Tamás arról beszélt: a 9-12 évfolyamos diákok számára meghirdetett vetélkedő lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy megmutassák vállalkozói képességeiket; remélhetőleg közülük kerülnek majd ki a jövő sikeres vállalkozói.

A helyettes államtitkár, aki védnöke és zsűritagja is az eseménynek, hangsúlyozta: a pénzügyi kultúra fejlesztése fontos kormányzati célkitűzés és nemzetgazdasági érdek, ezért a kormány több intézkedést is tett ezzel kapcsolatban. Ide sorolta, hogy a 2017/2018-as tanévtől a kereskedelmi-közgazdasági szakgimnáziumokban kötelező a 32 órás pénzügyi-vállalkozási ismeretek tantárgy oktatása, valamint azt is, hogy európai minta alapján idén is rendeztek vállalkozási-gazdálkodási témahetet az iskolákban, mintegy 1100 iskola és több mint 160 ezer diák részvételével. Jelezte: a témahetet jövőre márciusban rendezik majd meg.

Szekfü Tibor a diákvállalkozói versenyről elmondta: ebben a tematikában második alkalommal rendezik meg a vetélkedőt, amelynek lényege, hogy a diákok találjanak ki valamilyen vállalkozást, gondolják végig annak bevezetését, ehhez készítsenek egy egyszerűsített üzleti tervet, valamint reklámfilmet és a vállalkozást bemutató imagefilmet is.

Hangsúlyozta: fontos, hogy nem lexikális tudást várnak el a diákoktól, vagyis ez nem egy “bemagolós, felelős, prezentációtartós” vetélkedő, hanem egy abszolút gyakorlatias megmérettetés, amelyen gondolkodásra ösztönzik a diákokat. Közölte, egy tematikus weboldalt is a létrehoztak (diakvallalkozo.hu), amelyen november 30-ig várják a jelentkezéseket, míg a pályázatokat december 20-ig lehet leadni.


2017. november 15. 4,5 milliárd forintos megtakarítást eredményezett Könnyű Közmű Program

Bartal Tamás / Nemesi PálA Könnyű Közmű Program az indulása óta eltelt négy hónapban 4,5 milliárd forintos megtakarítást eredményezett a családok, valamint a kis- és középvállalkozások számára – jelentette ki a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára szerdán Szegeden.

Bartal Tamás egy konferencia előtt rendezett sajtótájékoztatóján elmondta, a közműcsatlakozások díjmentessé tétele, a szabályozás egyszerűsítése és az eljárások gyorsítása a gázszolgáltatás esetén 3,5 milliárd, a villamosenergia-bekötésnél 800 millió, a ivóvíz és csatorna csatlakozásnál 200 millió forintot meghaladó megtakarítást eredményezett.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, az Országgyűlés által október végén elfogadott jogszabályok a díjmentesség garanciáit megerősítve bezárták a “kiskapukat”, és tovább egyszerűsítik a folyamatokat. Hozzátette: a kormány a hatósági hozzáállás helyett szolgáltatói magatartást vár el az elosztóktól.

A szabályozás alapján a szolgáltató nem tagadhatja meg önkényesen a törvényi feltételeknek megfelelő csatlakozási kérelmet, és azonnal meg kell kezdeni az eljárást. A díjmentes szolgáltatás pedig nem köthető óvadék, letét vagy más fizetési kötelezettséghez – ismertette a szakember.

A közműcsatlakozások díjmentessé tétele egy átlagos lakás, ház esetében 1,9 millió, egy üzlethelyiségnél 2,8 millió forinttal csökkenti a beruházás költségeit, segítve ezzel a családok otthonteremtését, javítva a vállalkozások versenyképességét – mondta a helyettes államtitkár. A program iránt az első naptól hatalmas az érdeklődés. A csatlakozási igények száma – az előző két év átlagához képet – háromszorosára nőtt, és a korábbi évekkel ellentétben az ősz beköszöntével sem mérséklődött – közölte Bartal Tamás.

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a program jelentős mértékben javíthatja a kis- és középvállalkozások versenyképességet a beruházási költségek és az adminisztratív terhek csökkentésével, illetve azzal, hogy az energiaellátás biztosításához szükséges több hónapos, akár egy éves engedélyezési, előkészítési időszak néhány hétre csökken.

Komoly változást hoz az is, hogy a jogszabályváltozás a megyénként néhány tucat vállalkozás monopolhelyzetét megszüntetve a megfelelő szakmai gyakorlattal és referenciával rendelkező cégek számára is lehetővé teszi, hogy elvégezzék a közműbekötéseket – közölte az elnök.