2018. március 14. Nemzetgazdasági érdek egy pénzügyileg “felvilágosult” generáció kinevelése

Kialakult az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő kárpát-medencei döntőjének listája. A 12 fős mezőnyből 2 csapat a határon túlról, Kolozsvárról és Csíkszeredáról érkezik. A határon túli csapatok és felkészítő tanáruk itt tartózkodásának költségeit a Miniszterelnökség állja – jelentette be Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A pénzügyi és gazdasági tudatosság növelése a Kormány kiemelt célja. Nemzetgazdasági érdek egy pénzügyileg “felvilágosult” generáció kinevelése. Ehhez szükség van hiteles vállalkozói példák bemutatására és gyakorlatias nevelésre, már általános iskola 7-8. osztályától kezdve. A gyerekek az ilyen kezdeményezéseket lelkesen fogadják, amit a március 5. és 9. között megrendezett Pénz7 témahét tapasztalatai is mutatják. A témahéten a helyettes államtitkár önkéntesként vett részt, melynek keretében a tanórán játékosan gyakorolták, milyen a vállalkozói létforma.

Hasonló kezdeményezés az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő megszervezése, amelyet a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vállalt fel. A vetélkedő a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat által meghirdetett “Szociális Mikrofinanszírozás éve” programsorozat egyik kiemelkedő eseménye. Az idén másodszor megrendezésre kerülő versenyre rekord számú, 126 csapat nevezett be, és kiemelkedő, több százezres közösségi média eléréssel zajlott a csapatok felkészülése. A zsűri 11 csapatot juttatott tovább, míg közönségszavazással további 1 csapat került a döntőbe. A csapatoknak létre kell hozniuk egy képzeletbeli vállalkozást, egy életképes üzleti ötlettel. A csapatok több mint fele a szolgáltatási szektorban képzeli el vállalkozása működését, harmaduk ipari területet választott, de akadnak jelentkezők az idegenforgalmi és kereskedelmi területen is.

Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke hangsúlyozta, hogy a vetélkedő során nem a lexikális tudás számít, hanem a kreativitás és az ötletesség. A csapatok többféle szituációban fogják összemérni tudásukat, a feladatok gyakorlatorientáltak és játékosak lesznek. A győztesek és a különdíjasok értékes tárgynyereményekre számíthatnak. A döntőt 2018. március 24-én rendezik meg Budapesten. További információ a diakvallalkozo.hu internetes oldalon olvasható.