2018. június 23. A technológia hasznos szövetséges

A robotika és az automatizáció nem feltétlenül jár a munkahelyek számának drasztikus csökkenésével, mondta el Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) elnöke, aki az állam technológiai innovációk melletti elköteleződéséről is beszélt a Magyar Időknek.

Bartal Tamás kifejtette, hogy divatba jött azon aggódni, hogy a technológiai újítások elveszik az emberek munkahelyét. Számos olyan elemzés látott napvilágot, amely azzal rio­gat, hogy az automatizáció, a robotika, a digitális szolgáltatások akár egy évtized alatt drasztikusan átalakíthatják a munka világát, a hagyományos munkahelyek nagyjából felét pedig okosmegoldások váltják ki. Ezek az olykor technofóbiába hajló értékelések figyelmen kívül hagyják, hogy a fejlődés kereke nem forgatható vissza. A történelmi példák azt mutatják, hogy a technológiai forradalmak nem a munkahelyek elvesztését, hanem a munkaerőpiac és az oktatás minőségi átalakulását hozzák magukkal.

Lehet, hogy a gyártósorok mellett kevesebb emberi erő lesz, ugyanakkor az olyan területek, mint az elektromobilitás, az alternatív energiatermelés és felhasználás, az önvezetőautó-gyártás vagy a legkülönbözőbb szoftverfejlesztések munkavállalók tízezreinek, köztük mérnököknek, programozóknak, rendszertervezőknek adnak majd feladatot. A robotok miatt bizonyosan nem kerülnek emberek az utcára, hiszen csak informatikusból több mint 22 ezer kellene az országba, és bizonyos területeken kétkezi munkást is nehezen találunk – tette hozzá Bartal Tamás.

A NÚSZ elnöke ezért úgy véli, hogy a technológiai fejlődéssel nem ijesztgetni kell az embereket, hanem fel kell készíteni őket arra, hogy az abban rejlő lehetőséget mindenki ki tudja aknázni.

A hazai IKT szektor a GDP 20 százalékát teszi ki – jelentette ki Bartal Tamás, hozzátéve, hogy Magyarországnak azon kell dolgoznia, hogy ezt az arányt képes legyen növelni, és ebben az állami cégeknek is megvan a felelősségük.

Az olyan nagy kormányzati intézkedések mellett, mint az internet áfájának csökkentése, a Digitális jólét program kibővítése, az Ipar 4.0 működtetése vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium életre hívása az állam és az állampolgár között hídszerepet betöltő nemzeti vállalatoknak is van feladatuk a digitális ágazat fejlesztésében.

Ilyen a NÚSZ Zrt. és a leányvállalataként működő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is, amelyek innovációi egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik az emberek mindennapjait, időt és pénzt spórolnak meg az állampolgároknak.

Társaságunk a bürokráciát is csökkenti és bevételeket hoz a magyar költségvetésnek. A csaknem 750 embernek munkát adó cég tavaly 290 milliárd forint útdíjhasználatból befolyó összeget utalt át az államkasszának, aminek több mint felét külföldiek fizették meg. A jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy a technológia ne mumus, hanem hasznos szövetséges legyen a társadalom és a gazdaság számára – szögezte le Bartal Tamás.