2017. október 3. Szakmai konferencián tisztázták a félreértéseket

Új piac nyílt meg a villanyszerelők számára. A közcélú hálózatra csatlakozás jelenleg a szolgáltatók égisze alatt folyik, akik ezt a saját partnereikkel végeztetik. A 2017. szeptember 1-jével életbe lépett új rendelkezések alapján mód nyílik a szolgáltatóktól független villanyszerelőknek is regisztrálni erre a tevékenyégre. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata és az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége (EMOSZ) által közösen szervezett XVIII. Villanyszerelő Konferencia egyik napirendje ez a változás volt, mert a szakma szerint kérdéseket vet fel. Az értelmezést és tisztánlátást segítendő fogadta el a meghívást Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A villanyszerelők érdekképviseletét ellátó EMOSZ elnökségének tagjai, Kalics István és Bocsi Lőrinc szerint akár félreérthetőek is lehetnek az új rendelkezések. Kijelentették, hogy tökéletesen egyetértenek a céljával, s látják, hogy a liberalizációt és a piac szabaddá tételét szolgálja.  Véleményük szerint azonban kellene néhány kiegészítés a részletek tisztázására. A rendelettel kapcsolatban egy értelmezést vár a szakma, mert úgy tudják, minden villanyszerelőnek kötelező a regisztráció.

Bartal Tamás helyettes államtitkár úgy fogalmazott, „Szeretném eloszlatni a kétségeket, nincsen szó kötelező regisztrációról. Aki eddig villanyt szerelt ebben az országban, bármilyen módon, ugyanúgy tud villanyt szerelni, mint eddig.  Ebbe a rendszerbe nem avatkoztunk be. Más kérdés, hogy felmerül a jövőben magának a villanyszerelői regisztrációnak a megreformálása, a sok szerteágazó regisztráció helyett, egy egységes létrehozásával, amilyen már a gázszerelőknél is van. De a regisztráció, amit most létrehoztunk, nem kötelező. Ezt a regisztrációt azért hoztuk létre, mert megnyitunk egy piacot a villanyszerelők előtt, méghozzá azok előtt, akik a közmű csatlakozásban működnek közre, vagyis csatlakozó-berendezést szerelnek.  Mostantól ezt a villanyszerelők nem csak az elosztó társaságok alvállalkozójaként vagy megbízottjaként tudják megtenni, hanem önálló jogon, saját vállalkozásban bejelentkezhetnek ebbe a villanyszerelői jegyzékbe, amit a Fővárosi Kormányhivatal vezet. Itt is rugalmasak próbáltunk lenni. Az egész ország területén, bármelyik kormányablaknál megtehető ez a regisztráció, ahol éppen ügyeket intéznek a villanyszerelők. Be lehet nyújtani a kérelmet, ami nem más, mint egy formanyomtatvány. Ki kell jelenteni, hogy a kérelmező rendelkezik – vagy a munka megkezdésekor rendelkezni fog – a közműcsatlakozáshoz szükséges technológiával. Nem kell ezt igazolni, elegendő egy egyszerű kijelentés. Ennek oka a folyamatosan változó jogszabályrendszer. Most van ugyan egy 3000 forintos illeték, amit le kell róni, de gondolkodunk rajta, hogy megszüntessük a jövőben, ezzel is könnyítve a jelentkezést. A másik nyilatkozat arra vonatkozik, hogy a megfelelő képzettséggel és gyakorlati idővel is rendelkezik a jelentkező. Önök bizonyára rendelkeznek mindezzel, különben nem lennének itt”- zárta ismertetőjét.

Bartal Tamás helyettes államtitkártól további tájékoztatást kaptak a rendezvényen jelenlévők arról, hogy a Kormány „Könnyű közmű” programjának részeként július elsejétől díjmentessé vált a közműcsatlakozás, ami a kihirdetést követő első két hónapban mintegy két milliárd forint megtakarítást eredményezett a családoknak, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak, a beérkezett 32.500 db kérelem tekintetében. Szeptember 1-jétől pedig elindult a víz- és villanyszerelő névjegyzék a könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb közműszolgáltatás kialakításáért, amelynek feltétele a minőségi szolgáltatást és alternatívát nyújtó versenyhelyzet.  A teljes társadalmat érintő kérdés a közműcsatlakozással kapcsolatos villanyszerelés felszabadítása, ami a piac megnyitását, s általa egy új lehetőséget nyújt a villanyszerelőknek, hogy aki korábban nem tette is, szerelhessen csatlakozó-berendezést. Saját jogon, saját vállalkozásában, a szolgáltatóktól függetlenül.  A szükséges dokumentáció egy egyszerű formanyomtatvány, amihez csatolni kell másolatban az igazolásokat, hogy a jelentkező rendelkezik a szükséges képzettséggel. Nem önállóan, minden egyes munkavállalóra lebontva, hanem cégként, együttesen kell teljesíteni a szükséges szakmai elvárásokat és az előírt felelősségbiztosítást.

Abban maradtak a jelenlévők, hogy a BKIK koordinálásával a jövő hétre szakmai tanácskozást szerveznek, a jogalkotó és a villanyszerelő szakmát képviselő szervezetek konszenzusának kialakítására.