2017. szeptember 28. Az országjárás első állomása: Salgótarján

Országturnén népszerűsíti Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az Iparkamara közreműködésével a közműcsatlakozási munkák lehetőségét a vállalkozásoknak. Az országjárás első állomásaként Bartal Tamás ma Salgótarjánban tartott fórumot vállalkozóknak és egyéb érdeklődőknek.

A programsorozattól többek között azt várják, hogy még nagyobb számban csatlakoznak a kezdeményezéshez a szakemberek, vállalkozások. Mint ismert, a Könnyű közmű program első elemeként július 1-jétől térítésmentessé vált a közműcsatlakozás a családok és a kis- és középvállalkozások számára, és mérsékeltek vagy teljesen ingyenessé tettek bizonyos eljárási díjakat.

Ennek révén a tárca számításai szerint mintegy kétmilliárd forintot spórolt a lakosság és a vállalkozások. Bartal Tamás azt mondta, a program eredményeit igazán az év végén, a jövő év első negyedében lehet majd igazán látni. Megfontolandónak nevezte, hogy az ezen a területen végzett munkák esetében is kedvezményes forgalmi adót alkalmazzanak a jövőben.

Bartal Tamás kifejtette: a kormány a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások terheinek további csökkentése érdekében július 1-jétől díjmentessé tette a közműcsatlakozásokat. Ezzel a korábbi támogatások mellé újabb jelentős segítséget kapnak a családok az otthonteremtéséhez, legyen szó új ingatlan építéséről, vagy a meglévő átalakításáról, valamint megszabadulnak a vállalkozások egy hatalmas pénzügyi és bürokratikus tehertől.

Mint megtudtuk, az eljárási díjak egy részének eltörlésével párhuzamosan a kormány lényegesen gyorsabb munkára is kényszeríti a szolgáltatókat. Az ügyintézési határidők csökkentésével, vagy a korábban határidőhöz nem kötött, emiatt gyakran nagyon elhúzódó szolgáltatások határozott időhöz kötésével a közművekhez kapcsolódó ügyintézés a jövőben nem fogja hátráltatni a családokat és a vállalkozásokat az építkezések, átalakítások során.
A kormányrendelet értelmében díjmentessé váltak a közmű-csatlakozások meghatározott fogyasztási mértékig. Konkrétabban: a legfeljebb 4 köbméter/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése, a legfeljebb 32 Amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése, a 32 milliméter átmérőjű ivóvíz vezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése.

Ezek a közműbekötések egy nagyobb lakás, vagy átlagos méretű családi ház ellátásához, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség, például fodrászat, pékség energiaigényének kielégítéséhez elégségesek. A díjmentesség három szektorra: a villany, gáz, valamint víz (ivóvíz- és szennyvíz) bekötésekre vonatkozik, a költségmentességet nem csupán a lakosság, hanem kis- és középvállalkozások is igénybe vehetik – szögezte le a helyettes államtitkár.

 A kedvezmény CSOK mellett, de attól függetlenül is igénybe vehető. Az igényeket a területileg illetékes földgáz és villany elosztó társaságnál, illetve víziközmű szolgáltatónál kell bejelenteni. Ha a szolgáltató elutasítja a jogosnak tartott igényét vagy díjat számol fel a törvény szerint díjmentes szolgáltatásért, akkor az első fokú fogyasztóvédelmi hatóság feladatát ellátó járási hivatalokhoz, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz lehet fordulni.