2018. március 24. Rekordszámú hazai és határon túli csapat versenyzett idén az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedőn

Bartal Tamás sajtófotói

Végetért a második Oszágos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő kárpát-medencei döntője. A díjakat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az esemény fővédnöke, Bartal Tamás helyettes államtitkár, a vetélkedő védnöke és prof. Csath Magdolna, a zsűri elnöke adták át.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára mint az esemény védnöke kiemelte: nemzetgazdasági érdek a pénzügyileg felvilágosult nemzedék felnevelése, amelyhez hiteles vállalkozói mintákra, valamint gyakorlatias oktatásra, nevelésre van szükség.

A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy fontos a háztartások pénzügyi kultúrájának, tudatosságának fejlesztése is, hiszen a 2008-as hitelválság megmutatta, hogy az eladósodásnak milyen tragikus következményei vannak.

Bartal Tamás ismertette: az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedőt öt év után idén rendezték meg másodszor, az idei vetélkedő mottója az volt, hogy „A jövő veled kezdődik.”

Bartal Tamás sajtófotói

A versenyre 126 csapat jelentkezett, amelyek közül 27-en határon túli területekről regisztráltak. A vetélkedő döntőjébe tíz magyarországi és két erdélyi csapat jutott.

A határon túli csapatok magyarországi tartózkodását a Miniszterelnökség finanszírozta – tette hozzá.

A Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő Kárpát-medencei Nemzeti Döntőjét a Ráckevei Ady Endre Gimnázium csapata nyerte, a második helyezett a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vajda János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának csapata, lett, a dobogó harmadik fokára pedig a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium csapata állhatott fel.


2017. december 15. Elismerések napja

Díjakat adott át Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) évzáró ünnepi eseményén.

A helyettes államtitkár egyben a NÚSZ Zrt. igazgatóságának elnöke, így a dolgozóknak az elismeréseket e minőségében adta át.

Az ünnepségen Bartal Tamás hangsúlyozta, hogy a NÚSZ Zrt. nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű társaság, hiszen az állami költségvetéshez hatalmas bevétellel járul hozzá. A cégnek kiemelt szerepe van az államháztartás egyensúlyának fenntartásában.


2017. november 9. Egyeztetés a gázszerelő mesterek képviselőivel

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a délelőtti órákban megbeszélést folytatott a gázszerelő mesterek képviselőivel a második versenyképességi törvény hatályba lépése kapcsán. Az Országgyűlés október végén fogadta el a nemzeti versenyképesség növeléséhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot, amely a Könnyű Közmű Program keretében egyszerűsítéseket és további díjmentességi lehetőségeket határoz meg a családok, valamint a kis és közepes vállalkozások számára a közmű bekötések és kivitelezések során, mind az új ingatlanok építése, mind a meglévők átalakítása esetén.

A megbeszélés alkalmával Bucsi Sándor a gázszerelői szakma képviseletében kiemelte, hogy a Könnyű Közmű Programot támogatják. Különösen fontosnak nevezte, hogy a találkozón a helyettes államtitkár egyértelművé tette, a gázszerelők az egyszerűsített készülékcserét változatlan szabályok mellett teljes jogkörrel végezhetik. 275 gázszerelő mester véleményét tolmácsolva kiemelte, a további részletszabályok megfogalmazása során fontosnak tartják a már megszerzett képesítések értékének fenntartását és ebben kérte a Miniszterelnökség támogatását.

Bartal Tamás helyettes államtitkár megerősítette, hogy a törvény megszületését széleskörű szakmai egyetértés övezte, a végrehajtás sikere érdekében pedig folyamatosan egyeztetnek a gázszerelők, a villanyszerelők és a víziközmű szakma képviselőivel. Kiemelte, a részletszabályok megalkotása során a jól és megbízhatóan működő gázszerelők érdekeit figyelembe fogják venni.

A felek egyetértettek abban, hogy a Könnyű Közmű Program a bürokrácia lebontásán túl hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, és fontos családpolitikai célokat szolgál.


2017. szeptember 1. Központi nyilvántartásból választhatók a villanyszerelők és a vízszerelők

Hatályba lépett szeptember 1-jén a versenyképességi törvény azon rendelkezése, amely szerint a fogyasztók a villany-, víz- és csatorna közműcsatlakozások elvégzésére – a gázbekötéseknél már megszokott módon – szabadon választhatnak kivitelezőt.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint létrejön a villanyszerelők és vízszerelők névjegyzéke, amely tartalmazza azokat a szerelőket, akik villany-, víz- és csatorna közműcsatlakozásokat végezhetnek a felhasználók megbízásából, a nyilvántartást a Fővárosi Kormányhivatal vezeti.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a közleményben kiemelte: az intézkedéstől azt várják, hogy a szolgáltatások színvonala emelkedjen, a kivitelezői árak csökkenjenek.

Hangsúlyozta, ezzel a lépéssel a díjmentes közmű-program második fázisa valósul meg. A program első mérföldköve a közműcsatlakozások díjmentessé tétele volt július 1-jétől, az intézkedés hatásaként egy átlagos méretű lakásnál, üzlethelyiségnél a lakossági fogyasztók, családok legalább 450 ezer, legfeljebb 1 millió 900 ezer forintot takaríthatnak meg, a kis- és közepes vállalkozások számára ez az összeg elérheti a 2 millió 800 ezer forintot is.

A helyettes államtitkár rámutatott arra, versenyhátrányt jelent, hogy a közművekkel kapcsolatos ügyintézés rendkívül körülményes, és sokszor hónapokkal meghosszabbítja a munkát. Ezért volt szükséges, hogy a közmű-kivitelezések területén megtörjék az elosztó társaságok monopóliumát, és beengedjék a piacra a vállalkozások széles körét.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a névjegyzékbe kerüléshez a regisztrációra szolgáló formanyomtatványt bármelyik kormányablaknál személyesen, postán és elektronikusan is be lehet nyújtani. Az első jelentkezések elbírálását követően a névjegyzéket a Fővárosi Kormányhivatal honlapján lehet majd elérni.


2016. augusztus 1. Bartal Tamás az új kapuőr

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkárrá nevezte ki Bartal Tamást.

A helyettes államtitkár felel a Stratégiai Kabinet és a Gazdasági Kabinet működésének megszervezéséért, napirendjének összeállításáért. A politikusnak meghatározó szerepe van abban, hogy a két kabinet milyen ügyeket tárgyal.

A Stratégiai Kabinet és a Gazdasági Kabinet olyan döntéshozó fórumok, amelyek a Kormány hatáskörébe tartozó szinte összes kérdésben érdemi döntést hozhatnak. A kabinetrendszer a Kormány és a miniszterelnök munkájának tehermentesítését szolgálja.

A helyettes államtitkárt a sajtóban a kormányzati munka új kapuőreként emlegetik.


2016. február 23. Postatörvény módosításának vitája

A Gazdasági Bizottság újra tárgyalta a postatörvény módosítására irányuló indítványt.

Az ülésen Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozásért és kodifikációért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a postatörvény módosítása mindenképpen indokolt, az adatvédelmi hatósággal egyeztettek, és megállapították, a bírói gyakorlat nem egységes az üzleti titok kérdésében.

A helyettes államtitkár méltánylandó és megfontolásra érdemesnek nevezte Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének az egyeztetésen elhangzott javaslatát arról, hogy készüljön törvényjavaslat, amely keretjelleggel szabályozza az állami cégeknél az üzleti titkok kiadásának lehetőségét, ott ahol piaci tevékenységet folytatnak.

A közlejövőben az Igazságügyi Minisztérium és az adatvédelmi hatóság bevonásával egyeztetés indul a témában, a döntést a kormány hozza meg – tette hozzá a helyettes államtitkár.


2016. február 15. Bartal Tamás javaslata a postatörvény módosítására

Bartal Tamás részt vett a Gazdasági Bizottság ülésén, ahol megtárgyalták a postatörvény módosítására irányuló indítványt.

A helyettes államtitkár az ülésen rámutatott arra, hogy a jelenlegi postai szabályozást mindenképpen meg kell változtatni, mert logikátlan. Azt írja elő ugyanis, hogy az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó adatot közérdekű adatként nem kell kiadni, míg a versenypiacit igen. Szerinte a benyújtott javaslat tágítja azoknak az adatoknak a körét, amelyeket közérdekű adatként ki tud adni a Magyar Posta közérdekű adat igénylésekor.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy nem alkotmányellenes a beadott javaslat, mert teljes mértékben összhangban van az Alaptörvénnyel illetve az információs törvénnyel.


2016. február 12. Fórum Békés városában

Bartal Tamás helyettes államtitkár részt vett a “Békés polgári esték” péntek esti rendezvényén Békés városában. A vendég ismertette a nemzeti közmű-szolgáltatás megalakításának feladatait és eredményeit.

Az eseményt megelőzően a politikus egy órás interjút adott a Békési Torony Rádiónak.