2017. november 9. Egyeztetés a gázszerelő mesterek képviselőivel

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a délelőtti órákban megbeszélést folytatott a gázszerelő mesterek képviselőivel a második versenyképességi törvény hatályba lépése kapcsán. Az Országgyűlés október végén fogadta el a nemzeti versenyképesség növeléséhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot, amely a Könnyű Közmű Program keretében egyszerűsítéseket és további díjmentességi lehetőségeket határoz meg a családok, valamint a kis és közepes vállalkozások számára a közmű bekötések és kivitelezések során, mind az új ingatlanok építése, mind a meglévők átalakítása esetén.

A megbeszélés alkalmával Bucsi Sándor a gázszerelői szakma képviseletében kiemelte, hogy a Könnyű Közmű Programot támogatják. Különösen fontosnak nevezte, hogy a találkozón a helyettes államtitkár egyértelművé tette, a gázszerelők az egyszerűsített készülékcserét változatlan szabályok mellett teljes jogkörrel végezhetik. 275 gázszerelő mester véleményét tolmácsolva kiemelte, a további részletszabályok megfogalmazása során fontosnak tartják a már megszerzett képesítések értékének fenntartását és ebben kérte a Miniszterelnökség támogatását.

Bartal Tamás helyettes államtitkár megerősítette, hogy a törvény megszületését széleskörű szakmai egyetértés övezte, a végrehajtás sikere érdekében pedig folyamatosan egyeztetnek a gázszerelők, a villanyszerelők és a víziközmű szakma képviselőivel. Kiemelte, a részletszabályok megalkotása során a jól és megbízhatóan működő gázszerelők érdekeit figyelembe fogják venni.

A felek egyetértettek abban, hogy a Könnyű Közmű Program a bürokrácia lebontásán túl hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, és fontos családpolitikai célokat szolgál.