2018. március 19. Tizenkét csapat versenyez az országos diákvállalkozó-vetélkedő döntőjében

Tizenkét csapat versenyez az országos középiskolás diákvállalkozó-vetélkedő döntőjében március 24-én Budapesten – mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Ismertette: a tavaly november végi határidőig 126, közöttük 27 határon túli csapat regisztrált a versenyre, és a felkészítő tanárokkal együtt több mint 600-an vesznek részt rajta.

A verseny kétfordulós, a csapatok bemutatkozó videóval jelentkeztek a versenyre, emellett elképzelt vállalkozásuk üzleti tervét mutatták be.

Bartal Tamás azt mondta: az ilyen versenyek nagyon fontosak, mivel hasznosak lehetnek “egy pénzügyileg megvilágosodott nemzedék kinevelésében”.


2017. november 22. Hamar kedvelt lett a lakosság és vállalkozások díjmentes közműcsatlakozása

Megháromszorozódtak az igények a korábbihoz képest a közműcsatlakozásokra annak díjmentessé válásával. A családok és kisvállalkozások ennek köszönhetően négy hónap alatt már több mint 4,5 milliárd forintot takarítottak meg – mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az M1 reggeli műsorában.

Minden olyan céggel szemben a törvény teljes szigorával lépnek fel, amelyik szabotálni próbálja a családoknak, valamint kis- és középvállalkozásoknak járó díjmentességet.


2017. október 13. Gazdasági és családpolitikai célt szolgál a Könnyű Közmű Program.

A Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára szerint nem csak gazdasági, de fontos családpolitikai célt is szolgál a Könnyű Közmű Program.

Bartal Tamás az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, a közművekkel kapcsolatos ügyintézések könnyítése, valamint egyes eljárások ingyenessé tétele és gyorsítása a cégek mellett a családok támogatását is célozza, új lakás építésénél vagy felújításnál a program megfelelő segítséget nyújt.

Kifejtette, hogy az egyszerűsített gázkészülékcsere-programban nem kell engedélyeztetni a kisebb változtatásokat, és a csere után ellenőrt sem kell hívni, a szerelő vállalja, hogy a szabályoknak megfelelően köti be a készüléket. Ezzel hónapokkal lehet lerövidíteni az eljárást – hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy nem lesz többé gáztömörség-vizsgálat, amiről „senki nem tudja”, hogy mit jelent. Eddig elmondása szerint csak arra volt jó, hogy a nem megfelelő gáztömörségre hivatkozva a szolgáltató lezárja a gázvezetéket, vagy felújítást írjon elő.

Bartal Tamás elmondta még, hogy az ellenőrzések ezentúl ingyenesek lesznek, valamint legfeljebb három havi résszámlát lehet egyszerre kiállítani, de ezek fizetési határideje nem eshet egy napra.


2017. október 6. A fejlődés kihívásai az építőiparban

Az Új panel programról beszélt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) egri építőipari konferenciáján Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A politikus a lakásépítésről és panelprogramról tartott előadásában arról szólt, hogy a kormány kiemelt társadalompolitikai célnak tekinti a lakótelepen élő 1,5 millió ember életkörülményeinek javítását. Ennek legfőbb eszközeként várhatóan 2018-ban indul el az Új panel program, amely önkéntes lesz.

Jelezte: átfogó, 20-25 évre szóló programcsomagot állítanak össze, a finanszírozás 3 pillérét a lakás-takarékpénztárak, a kereskedelmi banki hitelek és az állami kamattámogatások biztosítják majd.

2017. október 4. Az országjárás Sopronba érkezett

A Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Sopronba érkezett Bartal Tamás helyettes államtitkár, hogy a 2017. július 1-jén elindult Könnyű Közmű Programról tartson előadást az érdeklődőknek.

Mint ismert, a Könnyű közmű program első elemeként július 1-jétől térítésmentessé vált a közműcsatlakozás a családok és a kis- és középvállalkozások számára, és mérsékeltek vagy teljesen ingyenessé tettek bizonyos eljárási díjakat. Szeptember 1-jétől pedig a Kormány megtörte a közmű elosztó társaságok monopóliumát a közműkivitelezések területén és megnyitotta ezt a piacot a vállalkozók széles köre előtt.


2017. szeptember 29. Üzent a közműszolgáltatóknak a kormány

A kormány minden közműszolgáltató cégtől elvárja, hogy betartsa a törvényeket és biztosítsa a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára a díjmentes közműcsatlakozás lehetőségét, “ennek bármilyen elszabotálása esetén határozottan fel fogunk lépni” – mondta el az MTI-nek Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A Miniszterelnökséghez lakossági bejelentések érkeztek arról, hogy Észak-Kelet-Magyarországon a július 1-jén életbe lépett díjmentesség ellenére a földgázszolgáltató az előírt ügyintézési határidőn belül nem küldte meg a kérelmezőknek a közműcsatlakozási szerződéseket.

“A törvényeket minden közműszolgáltatónak be kell tartania. A kormány határozottan fel fog lépni minden olyan esetben, amikor a közműszolgáltatók valamilyen módon akadályozzák a családokat, vagy a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy az ingyenes közműcsatlakozáshoz, vagy a kormány által biztosított egyéb kedvezményekhez hozzáférjenek” – mondta a helyettes államtitkár.

Emlékeztetett rá, hogy a díjmentes közműcsatlakozást lehetővé tevő első versenyképességi törvényt tavasszal fogadta el az Országgyűlés, a díjmentességre vonatkozó rendelkezései július 1-jén léptek hatályba. A kapcsolódó rendelet alapján az igények beérkezését követő 8 napon belül a földgázelosztó társaság köteles ajánlatot tenni, majd annak elfogadását követő 60 napon belül a gázbekötést elvégezni.

A lakossági panaszok alapján a Miniszterelnökség a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) fordult, amely a Tigázt határozatban szólította fel a jogszerű működés helyreállítására.

“Nem engedhető meg az sem, hogy valamely szolgáltató törvénysértő eljárása miatt családok vagy vállalkozások maradjanak gázellátás nélkül. A kormány szigorú vizsgálatot vár el az energiahivataltól arra nézve is, hogy az érintett szolgáltató ne csak a csatlakozási szerződéseket postázza ki, hanem a törvényes határidőben el is végezze a közműbekötést” – hangsúlyozta Bartal Tamás.

A MEKH pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft.-t a hozzá érkező csatlakozási igényeket befogadta ugyan, de nem kötött a díjmentességi kategóriába tartozó, leendő felhasználókkal csatlakozási szerződést. A szolgáltató ezzel a magatartásával hátráltatta a gázcsatlakozások kiépítését és az újonnan épülő ingatlanok határidős használatbavételét.

A MEKH határozatában megállapította, hogy a szolgáltató jogellenesen járt el a csatlakozni kívánó felhasználókkal szemben és kötelezte, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az új igénylők csatlakozási szerződés tervezeteit igazolható módon küldje meg az ügyfeleknek.

A Tigáz pénteken a honlapján közleményt tett közzé, amely szerint a társaság haladéktalanul megkezdte a beérkezett gázigényekhez tartozó csatlakozási szerződések elkészítését és postázását.

Bartal Tamás az MTI-nek elmondta, a víziközmű szektorból és a villanyszolgáltatás területéről a  Miniszterelnökség nem kapott hasonló panaszokat. A víz-, csatorna- és árambekötéseknél tehát a normál rend szerint történik a díjmentességi kérelmek ügyintézése és a bekötések elvégzése – jegyezte meg.


2017. augusztus 1. Bartal Tamás szerint a Kormány a vállalkozók érdekeit helyezi előtérbe

Bartal Tamás a Kossuth Rádióban kifejtette, hogy a Kormány a vállalkozók érdekeit helyezte az előtérbe, amikor a közműkivitelezési piac megnyitásáról döntött.

Az intézkedés a fogyasztók széles rétegeinek is kedvez, hiszen a piaci verseny olcsóbbá és színvonalasabbá teheti a szolgáltatásokat.

A Kormány a Miniszterelnökség kezdeményezésére szeptembertől a gázcsatlakozásokhoz hasonlóan az áram- és víziközmű-szektorban is lehetővé teszi a családoknak és a kisvállalkozásoknak, hogy maguk válasszák ki a közműcsatlakozási munkák kivitelezőit. Ezzel megnyílik a piac a vállalkozók széles rétege előtt.