Az elért megtakarítás

A Könnyű Közmű Program segítségével 2017. július 1-je és 2018 márciusa között (azaz mintegy kilenc hónap alatt) összesen 17 milliárd forintot spórolhattak meg a családok és a KKV-k. Ennek legnagyobb részét a gázbekötések díjmentessége és a kapcsolódó szolgáltatások árainak mérséklése vagy eltörlése, továbbá a műszaki biztonsági felülvizsgálat (gáztömörségi vizsgálat) intézményének kiiktatása adta.

 

Az egyes ágazatokat érintő költségmegtakarítás az alábbiakban kerül kifejtésre.

 

Földgáz

A gázbekötések díjmentességének, valamint a kapcsolódó szolgáltatások árainak mérséklése vagy eltörlése révén mintegy 6,4 milliárd forint maradhatott a családoknál, valamint a kis- és középvállalkozásoknál a Könnyű Közmű Program bevezetésének első kilenc hónapjában (2018 márciusáig). Ezen felül a gáztömörségi vizsgálat intézményének kiiktatása további havi 2,5 milliárd forint megtakarítást jelent, azaz három hónap alatt további 7,5 milliárd forintot. Kalkulációk alapján 2018. március végéig a teljes megtakarítás értéke a gázszektorban 14,6 milliárd forint.

 

Villamos energia

A villamos energia bekötések díjmentessé tétele 1,3 milliárd forint megtakarítást jelentett a családoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknál a Könnyű Közmű Program bevezetésének első kilenc hónapjában.

 

Víz

2017 júliusa és 2018 februárja között 443 millió forintot spóroltak meg a családok és a KKV-k a Könnyű Közmű Program segítségével. Kalkulációk szerint 2018 márciusában ezen felül további 50 millió forint megtakarítás képződött.

A Könnyű Közmű Program egyes elemei szerinti megtakarítások a vízügyi ágazatban:

  • víziközmű-fejlesztési hozzájárulás értéke: 311 millió Ft
  • igénybejelentés elbírálásának díja: 15 millió Ft
  • tervegyeztetés, adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás díja: 33 millió Ft
  • bekötési vízmérőóra költsége: 55 millió Ft
  • bekötési vízmérőóra felszerelésének díja: 21 millió Ft
  • nyomáspróba díja: 9 millió Ft