Fontos egy pénzügyileg felvilágosult nemzedék kinevelése

M1 – Ma reggel (szerkesztő riporter: Tari Titanilla)

2018. március 19.

Március 24-én, szombaton kerül megrendezésre az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő döntője. Ez egy kétfordulós verseny, az első fordulóban volt egy beugró feladat és így jutott 11 csapat a döntőbe, plusz egy közönségszavazással. Mit kellett tenni az első fordulóban, mit kellett, milyen feladatokat kaptak a diákcsapatok?

November 30-áig volt a jelentkezés és nagy örömünkre szolgált, hogy a 4 évvel ezelőttinél sokkal többen jelentkeztek.  126 csapat regisztrált, ebből 27-en határon túlról, ezt is egy nagy eredménynek gondolom.  Az első fordulóban december 20-áig egy üzleti tervet kellett bemutatni, illetve egy bemutatkozó videót kellett csinálni a csapatoknak.  Lényegében az egész játéknak, vetélkedőnek az a lényege, hogy a középiskolás csapatok képzeljék el, hogy alapítanak egy vállalkozást, és ezt működtetik, reklámozzák. A zsűri, amelynek én is tagja vagyok és Csath Magdolna a zsűri elnöke, 11 csapatot választott ki és egy csapat pedig közönségszavazással jutott be a döntőbe. Aminek én külön örülök, hogy a 12 csapatból 2 határon túlról érkezik, Kolozsvárról, illetve Csíkszeredáról, tehát Erdélyből, illetve Székelyföldről. A döntőre most szombaton fog sor kerülni, játékos keretek között mérkőznek meg a csapatok egymással. A lényeg az, hogy bemutassák, van-e vállalkozói véna bennük. Lesz kommunikációs feladat, tehát le kell ülniük egymással tárgyalni, meg kell határozni a tárgyalási célokat, a tárgyalás menetét, végül értékeljük, hogy mit értek el a tárgyalás során. De lesz activity, amikor különböző gazdasági fogalmakat kell kitalálniuk egymástól.

Ez nagyon izgalmas. A verseny központi témaköre ez a mikrohitel. Miért pont eköré szervezték most az idei megmérettetést?

A versenyt alapvetően a Mikrofinanszírozási Hálózat szervezi, illetve a Székesfehérvári Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A Kormány nagyon fontosnak tartja ennek a célnak a támogatását, így anyagilag is támogatjuk a programot. A Miniszterelnökség a határon túli csapatoknak és a felkészítő tanáruknak az itt tartózkodását állja. Egyébként a mikrohitel az a kis összegű hitelezés, ami még lényegében nem is minősül pénzügyi tevékenységnek. Általában ezek a legapróbb, legegyszerűbb hitelezési ügyletek, amelyeknek útján könnyen be lehet vezetni a fiatalokat a hitelezés világába.

Mit nyer, aki nyer? Azon kívül, hogy egy csomó élményt, tapasztalatot és ismeretet?

A 12 csapatból az első hármat fogjuk rangsorolni, a többiek ugyanolyan helyezést fognak elérni. Nagyon nagy tárgynyeremények vannak, tabletet, laptop-ot lehet nyerni, okos telefonokat és különböző bluetooth-os eszközöket. A szponzorok, illetve a Kormány segítségével tudjuk ezeket a tárgynyereményeket biztosítani a vetélkedő résztvevőinek.

Ennek a versenynek is a pénzügyi tudatosság növelése a célja. Most volt a Pénz7, ahol Ön önkéntesként is dolgozott, ezt elárulta nekem adáson kívül. Hogyan járulnak ezek hozzá a pénzügyi tudatosságnak a növeléséhez?

A Kormánynak nagyon fontos célja a pénzügyi tudatosság növelése, ahogy Ön említette, hiszen a 2008-as hitelválság megmutatta, hogy milyen problémákhoz, akár súlyos egyéni tragédiákhoz vezethet a túlzott eladósodás. Azért azt látni kell, hogy a kétezres években a szocialista és liberális kormányok egyáltalán nem védték meg az embereket az eladósodástól, illetve a külföldi pénznemben felvett hitelektől. 2010 óta a Kormánynak elhatározott célja, hogy mindenkinek védelmet nyújt az eladósodás ellen, illetve a svájci frank hitelekből való kilábalás érdekében. Különböző jogi eszközökkel léptünk fel ennek érdekében, illetve azt gondolom, hogy nagyon fontos egy pénzügyileg felvilágosult nemzedéknek a kinevelése és ennek érdekében nagyon fontosak az olyan programok, amelyeket a Kormány felkarol. Ilyen például a Pénz7 program, amikor szintén játékos keretek között három tanórán a gyerekek tanulhatnak vállalkozói, pénzügyi ismereteket. Ott is arról van szó, hogy alapítsanak egy vállalkozást, mutassanak be hozzá egy marketing kampányt. Ahogy Ön is mondta, én is részt vettem ezen önkéntesként, hiszen vállalkozó voltam a kormányzati szerepem előtt. Én azt láttam, hogy a gyerekek nagyon lelkesek és nagy örömmel vesznek ebben részt, tehát nekik is szükségük van ezekre a lehetőségekre, hogy a vállalkozói vénát megcsillantsák és előbújjon belőlük az az ösztön, ami majd később oda vezethet, hogy vállalkozók lehessenek.