A Könnyű Közmű Program célzott rezsicsökkentést valósít meg

M1 – Ma reggel (szerkesztő riporter: Fábián Barna)

2018. február 19.

Februártól egyszerűbb a gázkészülékek cseréje. A szabályok változtatásának egyik fő célja, hogy könnyebb, gyorsabb és takarékosabb legyen az ügyintézés. Mennyiben egyszerűsödik ez a folyamat?

A probléma eddig abban állt, hogy ha valakinek elromlott a gázkészüléke, vagy ne adj’ isten a kazánja, és ezt fel kell újítani, gyakran hozzá kellett nyúlni magához a gázvezetékhez is, hiszen egy új készüléknek a műszaki paraméterei már nem illeszkednek a régi csövekhez. Az esetek 90%-ában tehát hozzá kellett nyúlni magához a gázvezetékhez is, akár ha egy centiméteren is. Az volt a szabály, hogy hiába hívtuk ki a gázszerelőt, hiába terveztettük meg az átalakítást, akkor is heteket, de inkább hónapokat kellett arra várni, hogy miután elkészült a munka, jöjjön az elosztótársaság és pecsétet nyomjon egy papírra, hogy használható a berendezés. Most ezt változtattuk meg oly módon, hogy kettéválasztottuk magát az eljárást. Van az úgynevezett egyszerűsített gázkészülék-csere, ami azt jelenti, hogy nem nyúlunk hozzá a gázvezetékhez…

Merthogy stimmel a vezeték és a készülék.

Így van, ez az egyszerűbbik eset. Ebben az esetben annyi történik, hogy jön a gázszerelő, felrakja a gázkészüléket, és ő maga igazolni is tudja, hogy szabályszerű a kivitelezés és használható a berendezés. A másik eset, amikor hozzá kell nyúlni a gázkészülékhez – ez az esetek 90%-a -, ebben az esetben eddig is volt egy tervezőmérnök, aki megtervezi az átalakítást, utána érkezik a gázszerelő, elvégzi a munkát, és ezt követően jött az a több hónapos várakozás, amíg az elosztóra vártunk, hogy majd esetleg kegyeskedik kifáradni lemeózni végre az elvégzett munkát. Nem kell rájuk várni többet. A tervező visszajön, megnézi, hogy megfelel-e a kivitelezés a terveknek, és ha igen, akkor azt mondja, hogy mostantól használható. Tehát hónapok helyett néhány nap alatt az egész kivitelezhető és megoldható.

Minden fogyasztóra érvényes ez?

Minden fogyasztóra érvényes: minden gázfogyasztóra és minden gázfogyasztó készülékre. Ez Magyarországon mintegy 7 millió embert és több százezer céget érint, hiszen nemcsak a lakásról beszélünk, hanem a lakásban vagy kisebb családi házban működtetett irodákra, üzlethelyiségekre is vonatkozik az új szabály. Tehát főzőlapokra, cirkókazánokra, kombicirkókra, tűzhelyekre.

Amellett, hogy rövidebb a várakozási idő, az előny anyagiakban is megmutatkozik?

Anyagiakban is megmutatkozik az új intézkedés előnye, hiszen korábban az történt, hogy ha valaki átalakította a vezetéket, akkor gyakran a kapcsolódó berendezéseket is fel kellett újítania, most ezt meg tudja mindenki spórolni, nem kell különböző külön beruházásokra feleslegesen áldozni, illetve a kiszállási díj is elmarad, hiszen az elosztót nem kell többet kihívni.

Ezek a változások valamennyien a Könnyű Közmű Program részei. Tavaly indult, ott milyen könnyítések voltak?

A Könnyű Közmű Program 2017. július 1-jétől indult meg. Ez egy nagyon összetett program, az első nagy része a közműbekötések díjmentessége. Ez egy átlagos lakásra, átlagos családi házra vagy üzlethelységre vonatkozik. A lényege, hogy díjmentessé tettük a közműbekötéseket: ez gáz-, víz-, villany- és csatorna bekötésekre egyaránt érvényes. Ez a legnagyobb része a Könnyű Közmű Programnak, ez a legnépszerűbb része. A Program közvetlenül vagy közvetve több, mint 500.000 embert érintett, tavaly év végéig nézve a számokat. Mostanában sokat beszélnek a rezsicsökkentésről. A Könnyű Közmű Program valójában a rezsicsökkentés folytatása: egy célzott rezsicsökkentés. Nem luxuslakásokra, hanem átlagos méretű családi házakra, lakásokra vonatkozó mentességi szabály. Rengeteget lehet vele spórolni, hiszen családonként, egy lakásra nézve akár 2 millió forint, míg egy cég esetében, az üzlethelységre nézve akár 3 millió forint is lehet a megtakarítás összege.

Folytatódik-e a Program?

A Program folytatódik, hiszen rengeteg észrevételt kapunk, nemcsak a lakosságtól, hanem a szakmai szervezetektől: Magyar Mérnöki Kamarától, a villanyszerelők képviselőitől, az Energiahivataltól. A Miniszterelnökség folyamatosan dolgozik azon, hogy hogyan lehetne még jobbá tenni ezt a Programot.

A Könnyű Közmű Program tehát a szakmai egyeztetéseknek köszönhetően alakul?

Így van, hiszen ez a Program egy nagyon sokrétű program, lényegében mindenkit érint. Előbb-utóbb közművet mindenkinek be kell szerelnie, de nem csak újépítésű lakásoknál érvényes ez, hanem ha felújítás vagy egyszerűen bővítés történik, akkor is alkalmazható. Utóbbi esetben arra gondolok, hogy ha valakinek eddig 16 Amperes fogyasztásmérője volt, azt 32 Amperesre díjmentesen felbővítheti. Az alapközmű díjmentesen jár mindenkinek. A Könnyű Közmű Program mindenkit érint, és azt tudom mondani, hogy a népszerűsége folyamatosan növekszik.