E-matrica

A 2019. évre vásárolt éves (országos és megyei) e-matricák érvényessége 2020. január 31-én, péntek éjfélkor lejár, így ez után az időpont után már nem biztosítanak lehetőséget a HD díjköteles utak használatára. Összesen 2,5 millió éves e-matrica jár le 2020. január 31-én (országos: 460 ezer db, megyei: 2 millió 87 ezer db).

Az új e-matrica vásárlásánál minden alkalommal – még a fizetés előtt – ellenőrizni kell a megadott járműadatokat, így a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát, amelybe a jármű tartozik, valamint az érvényességi időt, megyei matrica vásárlása esetén pedig a megyét.

A gépjármű díjkategóriáját a forgalmi engedélyben, vagy egyéb járműokmányban a hatósági bejegyzések (járműkategória – “J” mező, megengedett legnagyobb össztömeg – “F.1” mező, szállítható személyek száma – “S.1” mező) alapján kell meghatározni. Ha valaki mégis bizonytalan a járművének díjkategóriáját illetően, a NÚSZ telefonos vagy személyes ügyfélszolgálatán a munkatársaink készséggel segítenek ebben.

E-matrica vásárlásához egyébként elsősorban a NÚSZ saját internetes oldalát, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlom, tekintettel arra, hogy ez az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol külön kényelmi díj fizetése nélkül lehet e-vignettát vásárolni. Emellett ezen a felületen a jármű adatait csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával nullára csökken a tévesztés esélye. Az e-matrica vásárlások itt folyamatosan nyomon követhetőek, és a rendszer értesíti a felhasználót arról, ha már rendelkezik e-matricával. Az itt történő vásárlás után a vásárlást igazoló ellenőrző szelvényt, vagy SMS-ben történt vásárlás esetén a nyugtázó értesítést nem szükséges őrizgetni. Továbbá ez az oldal – amennyiben az ügyfél kéri – figyelmeztetést is küld az e-matrica közelgő lejáratáról.

Az e-matricát, azaz az úthasználati jogosultságot mindig a díjköteles útra (autópálya, autóút) való felhajtás előtt kell megvásárolni. Ha valaki ezt mégis elmulasztja, a felhajtás időpontjától számítva 60 perc áll a rendelkezésére a matrica megvásárlására. Ha kicsúszik a 60 percből, akkor pótdíjat fog kapni a jogosulatlan úthasználat miatt.

A vásárlási bizonylatot, vagy SMS-ben történő vásárlás esetén az ellenőrző szelvényt az érvényességi idő lejártától számítva két évig érdemes megőrizni.

A nagycsaládosok részleges díjmentességre jogosultak, kedvezményes e-matrica vásárláshoz azonban nekik is minden év január 31-ig be kell jelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet. Csak a bejelentést követően jogosultak arra, hogy a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsijukra D1 díjkategóriájú e-matricát vásárolhassanak, s így használják kedvezményesen a díjköteles úthálózatot. A nagycsaládosokkal ellentétben a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők esetében nincs szükség a bejelentés megújítására. Az ő esetükben a jogosultság a parkolási igazolvány visszavonásával, illetve a nyilvántartásból történő törléssel szűnik meg.  A kedvezményt egy üzemben tartó egy időben csak egyetlen forgalmi rendszámra érvényesítheti.